Du är här

2017-05-09

Bolagen som kan ta stryk av förslaget

På tisdagen presenterade Ilmar Reepalu (S) sin färdigställda utredning om vinster i välfärden. Malmöpolitikern fastslog att en vinstbegränsning behövs för att kunna ställa kvalitetskrav.

– Vi har sagt att vi ska lägga fram ett förslag om hur vinsterna i välfärden ska användas. Exakt hur modellen ser ut, det får vi återkomma till, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Aftonbladet.

Förslaget kan få stor inverkan på börsen

Vänsterpartiet kräver ett vinsttak. Alliansen och Sverigedemokraterna är helt emot förslaget och är tydliga med att de kommer att rösta ner det. Men om Ilmar Reepalus vision blir verklighet riskerar sex välfärdsbolag att drabbas av konsekvenser, skriver SvD Näringsliv.

Det rör sig om vårdbolagen Ambea, Attendo, Capio och Humana samt skolkoncernerna Academedia och Engelska Skolan. I de flesta fall blev börsintroduktionerna väldigt framgångsrika med kurser som rusade rejält, omkring 30–50 procent, på första handelsdagen. Men sedan tappade aktiernas utveckling snabbt fart, och den fortsatta kursresan har inneburit blandad kompott för bolagen.

Faktorn som kan ställa till det

Den politiska risken, som skapas av Ilmar Reepalus välfärdsutredning, sägs vara en faktor som kan ställa till det ordentligt i sektorn. Inte minst Academedia och Engelska Skolan skulle ta rejält med stryk om ett vinsttak infördes, enligt SvD Näringsliv.

FAKTA

Ilmar Reepalus plan

Syftet med utredningen har varit att ta fram förslag på hur välfärdsbolagens vinster ska kunna begränsas. Kritikstormen var massiv när delbetänkandet presenterades i november.

Huvudförslaget var ett vinsttak på 7 procent av bolagens operativa bokförda kapital plus statslåneräntan, som enligt utredaren motsvarar en normal avkastning för ett börsföretag. De hårdaste motståndarna hävdar att förslagen i utredningen innebär slutet för de flesta välfärdsföretagen.

Källa: SvD Näringsliv

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.