Du är här

2018-03-14

Boliden leder stor uppgång

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen steg under onsdagen och återhämtade därmed gårdagens fall som uppkom efter oro kring den sparkade amerikanske utrikeschefen. Stark industriproduktion från Kina bidrog till uppgångar för verkstad och råvarubolag.

Bland OMXS30-bolagen steg metallföretaget Boliden mest med en uppgång på 3,3 procent. Positiva tongångar om att kinesisk industriproduktion ökade mer än väntat med 7,2 procent bidrog. Även positiva kommentarer kring metallpriserna och höjd riktkurs till 300 kronor av Goldman Sachs gav stöd.

Vid 13.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,1 procent till nivån 1.1596. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 5,5 miljarder kronor.

På de ledande börserna i Europa var uppgångarna något mer dämpade. I London noterades de stora råvarubolagen som BHP Billiton och Rio Tinto högt på vinnarlistan. FTSE 100 steg med 0,3 procent. I Tyskland steg sportjätten Adidas kraftigt med nära 10 procent. Detta efter rapport och besked om höjda mål för 2020. DAX-index steg med 0,4 procent.

I Stockholm var uppgången bred där merparten av storbolagen i OMXS30 steg. Mot strömmen gick AstraZeneca och SSAB som backade 0,5 respektive 0,2 procent. Verkstadsbolagen placerade sig högt bland vinnarna. Däribland Atlas Copco som steg med 2,2 procent och SKF med nära 2,0 procent. Utanför OMXS30 steg Lundin Mining med 1,8 procent.

Uppåt var det även för bankerna som fick vind i seglen efter positiv analys från den brittiska investmentbanken Barclays.

"Vi anser att bankaktierna har varit översålda och vi ser fortfarande en uppsidespotential på 2-6 procent från avtagande rädsla kring den svenska bostadsmarknaden", resonerar Barclays analytiker.

SEB fick i samband med Barclays analys höjd rekommendation till övervikt. Aktien steg med 1,7 procent. Övriga storbanker steg med 0,5 till 1,2 procent.

I övrigt var klädkedjan H&M upp 1 procent. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara och som är en konkurrent till H&M, kom med en rapport som i stort var i linje med förväntningarna. Bolaget redovisade onlineförsäljning som steg med 41 procent under 2017 och uppgick till 10 procent av den totala försäljningen under året. Detta var första gången siffror för online presenterats. Aktien steg nära 2 procent på Madrid-börsen.

Bland förlorarna på Stockholmsbörsen fanns detaljhandelsbolaget Clas Ohlson. Aktien föll med drygt 10 procent efter att ha redovisat en svag delårsrapport i det säsongsmässiga viktiga tredje kvartalet där julhandeln ingår. Bolaget missade analytikernas vinstförväntningar som var 8 procent för höga och presenterade försäljningssiffror för februari som även de var lägre än vad analytikerna väntat sig.

Aktien har gått svagt en längre tid. Sedan tidigare toppnivåer i augusti förra året har aktien tappat drygt 40 procent.

I övrigt fick bussbolaget Nobina sänkt rekommendation av Carnegie. Aktien var ned med 5,5 procent. Investmentbanken spår att trenden med marginalexpansion förväntas hållas tillbaka i takt med att bussbolaget framöver kommer lämna kontrakt med hög lönsamhet och ta sig an nya med lägre lönsamhet. Att aktien under senare tid gått starkt på börsen framhölls även som argument. Sedan slutet av augusti förra året har aktien stigit med drygt 40 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.