Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-07

BÖRSEN: ÅTERHÄMTNING UNDER EFTERMIDDAGEN, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades oregelbundet under fredagen men kan summera veckan till en uppgång på sammantaget 1,9 procent för OMXS30-index.

Fredagens facit var en uppgång på 0,1 procent från torsdagen, efter en återhämtning under eftermiddagen.

Det inhemska nyhetsflödet var tunt, men från internationellt håll erbjuds mer substantiell näring till marknaderna. Allra mest den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli som visade en sjunkande arbetslöshet och en något större ökning av sysselsättningen än vad ekonomer väntat sig. Kommentarerna från olika ekonomer varierade, men en generell uppfattning syntes vara att återhämtningen fortsätter, även om nya smittvågor också påverkar och skapar ytterligare osäkerhet.

Utöver detta fortsätter relationen mellan USA och Kina att stå i blickfånget. Nästa vända i handelssamtalen är en vecka bort, men nya utspel kring de kinesiska appar som kommit i fokus kommer löpande och adderar till ett mer anspänt läge mellan parterna.

Bland enskilda inhemska bolagsnyheter har SAS nått principöverenskommelse med ett antal större ägare av hybridobligationer och obligationer.

"Obligationsinnehavarna har förhandlat till sig väsentligt bättre villkor", konstaterade Sydbanks analytiker Jacob Pedersen i en kommentar som refereras av Ritzau Finans.

Sydbankanalytikern bedömer att den nya överenskommelsen slår negativt mot aktieägarnas möjlighet att få avkastning, SAS konkurrenskraft och möjlighet till långsiktig överlevnad.

Flygbolaget släppte även trafiktal för juli där nedgången i RPK skrevs till -83 procent. Antalet passagerare minskade med 73 procent.

SAS-aktien stängde ned 3 procent till 7:63 kronor.

E-handelsbolaget Qliro fick en skjuts uppåt efter att Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om att ett flertal finanskändisar investerat i bolaget under sommaren. Aktien var upp 9,1 procent vid stängning till 7:41 kronor, nära årshögsta från februari.

Alteco Medical fortsatte ned i efterdyningarna av torsdagens hysteri utlöst av ett tvetydigt pressmeddelande om bolagets koppling till covid-19 behandling, något som senare förtydligades. Aktien föll nu ytterligare 10 procent till 1:54 kronor efter att på torsdagen närmat sig 6 kronor.

Nordea Markets har höjt riktkursen för Nolato till 878 kronor från 748 kronor efter miljardförvärvet som meddelades på torsdagen. Aktien steg 1,0 procent till 831 kronor.

Den finländska stålproducenten Outokumpu hade en tung dag på Helsingforsbörsen efter delårsrapport. Aktien föll drygt 13 procent sedan marknaden bland annat reagerat på att bolaget räknar med att leveranserna sjunker med 10 procent i det tredje kvartalet i jämförelse med det andra.

I Stockholm var SSAB A ned 1,5 procent och B-aktien 1,8 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 7 augusti

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.