Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-12

BÖRSEN: TERMINER NÅGOT NED EFTER BRANTA USA-TAPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen indikeras inleda fredagens handel med lägre kurser. Investerares oro för en ny våg av smittspridning efter att antalet covid-19-intagna på sjukhus ökat kraftigt i USA ledde till branta fall på New York-börserna under torsdagen.

En dryg halvtimme inför svensk börsöppning såg det svenska storbolagsindexet OMXS30 ut att öppna ned 0,6 procent enligt IG Markets förhandel, efter torsdagens indexnedgång på 4,9 procent till nivån 1.609. I Europa noterades DAX-terminen ned 1,3 procent.

New York-börsernas amerikanska terminerna indikerar en viss uppgång från torsdagskvällens bottennivåer. Asien upplevde fortsatta fall, men det inledande tappet dämpades något. Oljepriset fortsattes pressas under natten och handlades som lägst 9 procent ned.

SEB skriver i ett morgonbrev att hälsoexperter menar att det är för tidigt att säga om virusutvecklingen är kopplad till den ökade ekonomiska aktiviteten och de senaste veckornas demonstrationer, men vittnar om en fortsatt stor osäkerhet kring hur den här pandemin kommer att fortgå.

Enligt den amerikanska finansministern, Steve Mnuchin, kan USA inte stänga ekonomin igen trots en ökad virusspridningen. Alla delstater är dock inte övertygade och i Texas största stad Houston där antalet infektioner åter stiger diskuterar man att återigen beordra människor att stanna hemma.

Bland enskilda bolag har Kinnevik tecknat avtal om att sälja drygt 36 miljoner aktier i e-handelsbolaget Qliro Group till Rite Ventures. Posten motsvarar 23,2 procent av aktierna i Qliro Group. Kinnevik förväntar sig att redovisa en omedelbar försäljningsintäkt på 195 miljoner kronor efter transaktionens slutförande.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi har ingått licensavtal med Selecta för läkemedlet SEL-212. Läkemedlet är en fas 3-klar behandling som utnyttjar Selectas immuntoleransplattform, Immtor, med potential att tillgodose ett medicinskt behov vid behandling av kronisk gikt.

SBB har tecknat avtal om att sälja två kontorsfastigheter. Det totala överenskomna fastighetsvärdet på 282 miljoner kronor överstiger värderingen i första kvartalet 2020 med 10 procent, samt överstiger Hemfosas värdering från tredje kvartalet 2019 med 22 procent.

Astra Zeneca och Swedish Match plockas in i det nordiska indexet Vinx 30. Telia åker ur indexet. Förändringen kommer att gälla från och med 22 juni.

Greater Than, som utvecklat AI för bilförsäkringar, genomför en riktad nyemission som tillför 20 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen sätts till 99:80 kronor, i linje med torsdagens stängningskurs.

Sintercast ökade serieproduktionen till 1,6 miljoner motorekvivalenter i maj, efter en produktionstakt på 1,0 miljoner motorekvivalenter i april.

Rekommendationer:

* Pareto Securities höjer riktkursen för Stillfront till 814 kronor från 697 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* SEB Equities höjer riktkursen för Arjo till 60 kronor från 58 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Nordea Markets sänker sin rekommendation för Wärtsilä till behåll från köp.

* Redeye har höjt sin värdering av Immunicum i sitt så kallade base case till motsvarande 15:40 kronor per aktie, upp från tidigare 12:50 kronor. Redeyes analyser är vanligen uppdragsanalyser.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.