Du är här

2018-02-01

Börsvinnare på storaffär

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen steg under torsdagen i rapportstyrd handel. MTG och Kinnevik var vinnare efter storaffär medan Nokia rusade på rapport. Bland de större Europabörserna var det dock rött.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade upp med 0,5 procent till nivån 1.602. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till hela 24 miljarder kronor.

Rapporter och MTG-affär utgjorde huvudnummer.

MTG steg över 7 procent efter stor strukturaffär. Bolaget säljer sin verksamhet inom tv i Norden till den danska teleoperatören TDC i en affär som värderar verksamheten till närmare 20 miljarder kronor. Kvar i MTG blir MTGx som riktar sig mot det växande segmentet e-sport. TDC-aktien föll dock kraftigt med 8 procent på Köpenhamnsbörsen.

MTG kom även med bokslut som var något under förväntan. MTGx visade dock sitt första lönsamma kvartal, något som tidigare utlovats.

I rapportfloden var det annars telekomjätten Nokia som stack ut. Aktien steg med närmare 13 procent och fick även med sig sektorkollegan Ericsson upp med 3 procent efter gårdagens ras. Nokias nya mål för 2020 tillsammans med en god utveckling för patentaffären var ljuspunkter i telekombolagets bokslut.

Den kraftiga kursuppgången, förklarades av analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med som ett lättnadsrally efter en tid av kurspress.

Uppåt var det även för oljebolaget Lundin Petroleum som rapporterade. Aktien steg med 2,5 procent efter rekordresultat och en oväntad utdelning på 4 kronor. Och nästa år ser utdelningen ut att dubblas.

Bostadsutvecklaren JM var upp 6,5 procent efter att ha rapporterat om starkare marginaler inom samtliga enheter.

Även Skanska rapporterade. Tidigare vinstvarning har fått aktien att backa inför rapporten. Resultatet för fjärde kvartalet faktiskt bättre än väntat men efter en initial uppgång backade aktien för att sluta något lägre.

SKF stängde på minus nästan 3 efter en rapport som var något bättre än konsensus. En analytiker, själv något förundrad över kursreaktionen, pekade på guidningen om dyrare stål och negativa valutaeffekter inför det första kvartalet som möjlig förklaring i en kommentar till Direkt.

Nedåt var det även för ståldistributören BE Group som föll närmare 12 procent. Trots vinst föll aktien på besvikelse kring utebliven utdelning enligt en analytiker på Erik Penser Bank.

Fönsterleverantören Inwido backade drygt 5 procent efter en rapport där produktionsstörningar bidrog till ett något svagare resultat än väntat. Större engångsposter gjorde att de rapporterade resultatet hamnade långt under förväntan.

Gränges steg uppemot 6 procent efter en rapport som innehåll högre underliggande resultat samt utdelning än väntat.

Ngex rusade 22 procent efter att Lundin-familjen ökat sitt innehav i gruvprospekteringsbolaget.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.