Du är här

2017-09-11

Cevian dissar stålaffär

Cevian vill stoppa ett planerat samgående mellan Thyssenkrupps och Tata Steels europeiska stålverksamheter, till förmån för en uppdelning av det tyska bolaget.

Det skriver Bloomberg News med hänvisning till ej namngivna källor.

Den svenska aktivistfonden är näst största ägare med 15 procent av det tyska stålbolaget Thyssenkrupp, som i det tyska näringslivsmagasinet Manager Magazin under måndagsförmiddagen uppgavs ha nått ett genombrott i samtal med sin indiska konkurrent om att slå ihop sina respektive europeiska verksamheter. Det styrelsebeslut som krävs kan vara på väg att fattas den 23 eller 24 september, enligt den tyska tidningen, och planerna har stöd i Thyssenkrupp-ledningen.

Cevian uppges alltså dock nu vara emot affären, enligt Bloombergs källor på grund av tvivel på att det skulle skapa några väsentliga synergieffekter. Aktivistfonden har styrelserepresentation i form av Jens Tischendorf, ledamot sedan 2015 och anställd i Cevian sedan 2008, och sägs förorda avknoppning av ej stålrelaterad verksamhet från Thyssenkrupp i stället för samgåendet med Tata (exempelvis rulltrappor, komponenter och industrilösningar).

Thyssenkrupp-aktien steg under måndagsförmiddagen i Frankfurt på uppgifterna om samgåendeplaner. Samgåendet skulle, om det kommer till stånd, leda till Europas näst största stålproducent mätt i volym, med ett enterprise value (skuldjusterat företagsvärde) på cirka 10 miljarder euro eller cirka 96 miljarder kronor. Det kan jämföras med SSAB:s dryga 53 miljarder kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.