Du är här

2017-08-31

Då beslutar Nordea om huvudkontorsflytt

Nordea kommer att diskutera frågan om huvudkontorets lokalisering vid ett styrelsemöte den 6 september och därefter meddela ett beslut.

Det säger Petter Brunnberg, talesperson för Nordea, till Bloomberg News.

I delårsrapporten för det andra kvartalet uppgav Nordeas vd Casper von Koskull att Nordea avser ta beslut i huvudkontorsfrågan i september månad.

"Eftersom nya initiativ har framkommit i Skandinavien om att utreda möjligheten att gå med i bankunionen vill vi bearbeta denna information innan vi fattar ett slutgiltigt beslut i september om placeringen av huvudkontoret", skrev han i delårsrapporten.

Casper von Koskull uppgav under Almedalsveckan enligt Bloomberg News att resolutionsavgiftsfrågan visserligen var katalysatorn för att Nordea började överväga att flytta huvudkontoret från Sverige, men att diskussionen inom banken nu allt mer har skiftat till att handla om frågan om huruvida Nordea ska vara lokaliserat i ett land inom eller utanför EU:s bankunion.

I somras meddelade Sveriges regering att en förutsättningslös analys av bankunionen ska göras. Danmark, ett av de länder som Nordea skulle kunna flytta huvudkontoret till, har tidigare aviserat en liknande översyn. I nuläget är bara euroländer, såsom Finland, medlemmar i bankunionen.

Den svenska regeringen mildrade i juni förslaget kring höjd resolutionsavgift efter kritik från både banksektorn och flera remissinstanser inom myndighetsväsendet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.