Du är här

2018-02-26

Daimler bekräftar Geely-intåg

wysiwyg_image

Daimler bekräftade på fredagen att bolag som kontrolleras av Geelys ordförande Li Shufu äger 9,69 procent av bolaget.

Det rapporterar Bloomberg News efter obekräftade uppgifter tidigare på fredagen om att Geely köpt 10 procent av aktierna i Damiler och efter uppgifter tidigare under året och i slutet av 2017 om att det kinesiska bolaget hade planer på att köpa en post i den tyska fordonstillverkaren.

Daimlers kommunikationschef Jörg Höwe säger till Bloomberg News att man är "glada över att få in ytterligare en långsiktig investerare".

Geely äger sedan tidigare personbilstillverkaren Volvo Cars och köpte i slutet av december drygt 8 procent av aktierna i lastvagnstillverkaren AB Volvo från riskkapitalbolaget Cevian.

"Vad gäller Geelys köp av aktier i Daimler så har det ju spekulerats om detta i media, men vi kände inte till transaktionen förrän den annonserades", säger Industrivärdens vd Helena Stjernholm till Dagens Industri.

Industrivärden, som är AB Volvos röstmässigt största ägare, vill inte svara på frågan om bolagets anser att Geely kan få en styrelseplats i Volvo när det kinesiska bolaget också är delägare i konkurrenten Daimler utan menar att det är en fråga som valberedningen nu får utvärdera. Helena Stjernholm ger liknande svar på frågan om Håkan Samuelsson kan sitta kvar i AB Volvos styrelse samtidigt som han är vd för Volvo Personvagnar som ägs av Geely.

Samuelsson inte längre med i reviderat styrelseförslag

Valberedningen i Volvo föreslår inte längre omval av styrelseledamoten Håkan Samuelsson.

Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

Det reviderade förslaget läggs med anledningen "av nyheten att Li Shufu via Geely Group går in som huvudägare i Daimler".

Håkan Samuelsson är vd för Volvo Personvagnar som ägs av Geely.

"Anledningen till att Håkan Samuelsson inte föreslås för omval är offentliggörandet att Geely Group går in som största aktieägare i den tyska fordonstillverkaren Daimler, en av Volvokoncernens största konkurrenter. Volvo Car Group där Håkan Samuelsson är vd är ett dotterbolag till Zheijang Geely Holding Group vars huvudägare är Li Shufu", skriver Volvo.

Valberedningens förslag är i övrigt oförändrat.

Redaktionen/Direkt

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.