Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-20

"Dämpande faktorer är övergående"

wysiwyg_image

Faktorerna som dämpar inflationstrycket är allvarliga men övergående. Tillväxtmomentum fortsätter med oförminskad kraft.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen.

Svagt lönetryck är huvudorsaken till den dämpande kärninflationen. Det svaga lönetrycket kan bero på att löneförhandlarna ser bakåt, inte framåt, på en period med mycket låg inflation.

Och en lång period av hög arbetslöshet kan också ha lett löneförhandlarna till att värdesätta säkra jobb högre än löneökningar, sade Mario Draghi.

Han påminde också om att produktiviteten förblir låg.

En orsak som har förts på tal att det relevanta produktionsgapet egentligen är hela världen, inte bara euroområdet, på grund av globaliseringen. Men båda produktionsgapen håller på att stängas, sade Mario Draghi.

Om den låga inflationen vore orsakad av globaliseringen eller digitaliseringen skulle centralbankerna inte kunna gåra något åt det.

Mario Draghi förnekade att ECB:s program för tillgångsköp QE har gynnat rika. Det är sant att rikare personer, som kan köpa tillgångar, gynnas.

Men med tiden, med arbetsmarknadens förbättring, så väger bättre ekonomi för breda folklager upp den initiala effekten, sade han.

Europeiska inkomstfördelningen är bättre än USA:s.

"Vi har en annan ekonomisk modell", sade han.

ECB ser inga bubblor i ekonomin än så länge. På vissa marknader i vissa städer, främst bra kommersiella fastigheter, finns tendenser. Men priserna är inte långt från sina historiska genomsnitt.

Mario Draghi sade att ingen finansiell instabilitet har uppstått som har föranlett ECB att ändra sin penningpolitik.

Men bristen av policyutrymme är ett problem om nya, överraskande chocker skulle uppstå. Många euroländer har mycket litet budgetutrymme att stimulera ekonomin.

Så var också läget när finanskrisen bröt ut - många länder hade så höga budgetunderskott och skulder att varje expansiv budget skulle ifrågasättas av finansmarknaderna, sade han.

ECB-rådet har inte diskuterat att ändra sin definition av prisstabilitet - under men nära 2 procent på medellång sikt.

"De goda skälen har inte försvunnit", sade han.

En ändring skulle också skada förtroendet, att ändra målet när man inte uppnår det. Om inflationen sen skulle skjuta över på ovansidan skulle folk förvänta sig en ändring av priststabilitetsmålet uppåt, sade ECB-chefen.

"Vi borde fokusera vår uppmärksamhet på att nå målet", sade han.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.