Du är här

2017-09-07

Därför höjer DNB H&M

H&M:s marginalutsikter nästa år i spåren av en svagare dollar och bolagets starkare kostnadskontroll, i kombination med ett ökat stöd från onlineförsäljningen, är faktorer bakom att DNB Markets går på tvärs mot stora delar av analytikerkollektivet och höjer sin rekommendation till köp.

Ett antal analytiker har visserligen köprekommendation för H&M sedan tidigare men en höjning till köp har inte synts till på länge.

DNB noterar den svaga kursutvecklingen för H&M i takt med att marknadens oro ökat för vad den stundande rapporten för det tredje kvartalet ska bjuda på. Flertalet av de sänkta rekommendationer och riktkurser som noterats på senare tid har pekat på risken för marginalpress på grund av stora reavolymer.

"Vi räknar med ytterligare press på bruttomarginalen på kort sikt, men försvagningen av dollarn borde ge stöd åt utsikterna för 2018 och vi väntar oss att en positiv effekt blir synlig från och med det första halvåret (2018)", skriver DNB.

Klädmarknadens utsikter för 2018 är fortsatt utmanade, konstaterar DNB, men räknar ändå med att en tillväxt för onlineförsäljningen på ungefär 30 procent, en fortsatt expansion och potentiellt bättre avkastning på bolagets tillväxtinitiativ ska leda till en total försäljningsökning i lokal valuta för H&M på 9 procent nästa år.

DNB har höjt sin riktkurs till 242 kronor (225), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen. Prognosen för vinst per aktie har justerats ner med 3 procent 2017 men skruvats upp med 4 procent för 2018.

H&M:s rörelsemarginal 2018 spås av DNB landa på 13,1 procent, att jämföra med konsensus som ligger på 12,1 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.