Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-03

Därför kan vinnarna fortsätta upp

wysiwyg_image

Amerikanska börsen når nya höjder trots att ekonomin är rekordsvag. Motsägelsefullt? Inte enligt den amerikanska finansanalytikern. Aktiespararnas analytiker kommenterar

Den amerikanska ekonomin är inne i den värsta krisen sedan depressionen, som varade mellan 1929 och 1933, det uppger Dagens Nyheter.

Börsen har däremot reagerat positivt och upplever sin bästa sommar sedan 1984. Hur kan då börsen prestera så bra samtidigt som USA genomlider den svagaste ekonomin på nästan 100 år?

Det diskuteras om en börsbubbla, där ivriga spekulanter trissar upp aktiekurserna till orealistiska värderingar. Wall Streets finansanalytiker är inne på ett spår där börsutvecklingen speglar verkliga styrkor i ekonomin.

Kurvan

En förklaring till börsens positiva utveckling är splittringen mellan vinnare och förlorare. Hur börsens kurva skulle se ut under 2020 har diskuterats, om den skulle vara V-L-eller W-formad.

I dagsläget ser återhämtningen snarare ut att bli K-formad med tydliga vinnare och förlorare. Där de amerikanska tech-vinnarna gått oerhört framgångsrikt fram och förlorarna varit inom förväntade sektorer såsom olja, flyg, hotellnäring och restauranger.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar: - Vi ser en påskyndad teknikutveckling i spåren av corona vilket gjort att investerare och analytiker kunnat skruva upp sina framtida tillväxtprognoser för många av de framgångsrika teknikaktierna som dragit USA-börsen uppåt. Vad som kanske skulle ske först om 5-10 år sker redan nu. Det får positiva konsekvenser för dessa bolag. Helt plötsligt har det blivit en realtitet att tech mycket väl kan komma att slå ut flertalet traditionella företag närmaste åren.

Stimulanser stöttare

En lika viktig faktor för börsen är de enorma stimulansåtgärder som redan är mer än tre gånger så stora som efter finanskraschen 2008.

Carl-Henrik fortsätter: - Det här spelar såklart en stor roll i den börsuppgång vi sett senaste månaderna. Såväl politker som centralbanker är tydliga med att de kommer göra precis allt de kan för att stötta ekonomin och se till att undvika recession. Att exempelvis den amerikanska centralbanken Fed nu har slopat sitt inflationsmål är även det bra för börsen. Det innebär i praktiken att vi kan förvänta oss nollräntor trots kraftig ekonomisk återhämtning och potentiell inflation som stiger över 2 procent. Att Fed då inte kommer att gå in och "kyla ner" ekonomin är väldigt positivt ur ett börsperspektiv skulle jag säga.

Han tror också att detta kan gynna tillväxtaktier än mer:

-Det kanske inte är så konstigt att exempelvis FAANG-aktierna stiger så mycket i kölvattnet av detta. Långa räntebärande papper kommer inte generera någon vidare avkastning under lång tid framöver och det medför att alltfler aktörer sneglar mot hög framtida vinsttillväxt i flertalet tillväxtaktier. Visst, värderingen är hög idag men framåtblickande vinstmultiplar behöver inte alls vara avskräckande för den som är optimistisk i sina prognoser.

Rika har blivit rikare

USA:s fem rikaste män har blivit 196 miljarder dollar rikare sedan pandemin började, skriver Dagens Nyheter. De menar att om ingen hade haft råd att köpa exempelvis Apples produkter hade inte deras aktiekurser kunnat fortsätta att skjuta i höjden.

 

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.