Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-27

De hetaste techtrenderna

wysiwyg_image

Carl Armfelt och förvaltarkollegan Erik Sprinchorn.

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2019.

Många teknikbolag kan stoltsera över fantastiska kursresor.
Men tiden för snabbt växande teknik­bolag är inte förbi, enligt techförvaltaren Carl Armfelt.
– Mjukvara kommer att fortsätta äta världen.

Tiden för snabbt växande teknikbolag är inte förbi. Den digitala trenden har fortfarande mycket att hämta. Det säger techförvaltaren Carl Armfelt som spånar om vilka trender som är hetast inom teknik just nu.

– Det är klart att vi kommer att komma till en postdigital period där allt redan blivit digitaliserat, men det är 20 år bort, säger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder, som han startade tillsammans med Eric Sprinchorn, efter flera år som förvaltare av den framgångsrika Swedbankfonden Ny Teknik.

Han tycker att det är tydligt att bolagen han träffar fortfarande växer fort och tjänar mycket pengar. Framför allt är det vissa branscher som fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium av digitalisering. Några sådana exempel är vård, bygg- och fastighetsbranschen.

– Mjukvara kommer att fortsätta äta världen.

För att hitta intressanta områden att investera i tycker Carl Armfelt att man kan lyfta blicken från bolagen som riktar sig till konsumenter och i stället se vad B2B-bolagen har att erbjuda. Belöningen är förhoppningsvis en exponentiell tillväxt som är svårt att hitta om man håller sig till konsumentvarumärken.

– De här bolagen får generellt för lite kärlek, det är lite krångligare och längre startsträcka, men kan bli väldigt bra när polletten väl ramlat ned.

Generellt tycker Carl Armfelt att många privatpersoner tenderar att bli alltför spekulativa när det kommer till att investera i små teknikbolag. Särskilt som det är lätt att underskatta hur svårt det faktiskt är att kommersialisera en produkt.

– 5 till 50 miljarder kronor är minst lika intressant som 1 till 5 miljarder. Det är ofta bättre att hålla kvar än att hitta nästa uppfinnar-jocke.

Carl Armfelt försöker hitta bolag som är ledande inom sitt område och som befinner sig i en bransch som växer snabbt. Han nämner Sectra, ett bolag som genom så kallad machine learning gör diagnoser på vävnadsprov och som var först i världen med digital mammografi.

– Det är ett exempel på att de mindre inte alltid är bättre, de har kämpat i många år, men har nyligen vunnit stora kontrakt.

Något annat som Carl Armfelt lägger stor vikt vid är digital distribution. Köpbesluten och de återkommande intäkterna blir annorlunda när affärsmodellen blir digitaliserad. Inte minst är datorspelen ett exempel på det. För 15 år sedan köpte kunden sitt datorspel i butiken. Sannolikheten att kunden åkte tillbaka och köpte ett nytt spel samma dag var mycket liten.

– Här har man underskattat vinnarna på lång sikt, det är en helt annan velocitet i köpkedjan.

Betydelsen och förväntningarna på 5G vill Carl Armfelt både tona ned och understryka. Vi människor tenderar att överskatta förändring på kort sikt och underskatta dem på lång sikt. Så är också fallet med 5G, tror han.

– Rent tekniskt är det inte något evolutionärt tekniksteg, men på längre sikt, i och med Internet of Things, IoT, är det en digital järnväg som kommer att behövas för att kunna ta nästa stora steg inom digitaliseringen.

Han beskriver den omvandling som företagen går igenom i och med digitaliseringen och IoT som en frontalkrock i slowmotion. Det finns affärsmodeller som mår bra av det – och förstås de som inte gör det.

– Första steget har handlat om hårdvarubolagen, men den stora vinningen kommer att vara för mjukvarubolagen, säger Carl Armfelt.

Han tror inte på hårdvarubolag, som exempelvis tv-bolag eller bilföretag, som ställer om till att erbjuda tjänster och innehåll.

– Det är inte hårvaruleverantörerna som kommer att lyckas med det, det är innehållsföretagen.

Författare Ellinor Beckett

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.