Du är här

2018-03-06

"Demografin pressar nästa regering"

wysiwyg_image

Förändrad demografi

De närmaste åtta åren stiger andelen unga och äldre i befolkningen till de högsta nivåerna på åtminstone 50 år, samtidigt som befolkningstillväxten i arbetsför ålder är blygsam.

Detta kommer att sätta press på kommunerna och nästa regering.

Det skriver Nordea i rapporten Regionala utsikter.

Lägre andel i arbetsför ålder

"Andelen i arbetsför ålder hamnar på sin lägsta nivå på åtminstone 50 år i alla regioner till 2025. Det är ett dessutom nytt normalläge som väntas bestå under de kommande decennierna", säger Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i en kommentar.

Enligt Nordea kommer många kommuner och landsting sannolikt få svårt att finansiera de investeringar i barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg som krävs när antalet unga och äldre ökar snabbt. Om finansieringen sker via höjningar av kommun- och landstingskatten riskerar det att minska antalet arbetade timmar och därmed försvåra finansieringen ytterligare.

"Förbättrad integration och höjd produktivitet borde stå högst på agendan för nästa regering om vi ska kunna möta befolkningsförändringarna på ett framgångsrikt sätt", säger Susanne Spector.

Ny fas i konjunkturen

Nordea konstaterar vidare i rapporten att Sverige nu går in i en ny fas konjunkturmässigt där inhemsk efterfrågan dämpas medan den globala uppgången ger en välkommen skjuts åt exportindustrin. Detta dämpar konjunkturutsikterna i framför allt Stockholmsregionen, där nedgången på bostadsmarknaden syns tydligast.

"Tillväxten koncentreras mer än tidigare till de exportberoende regionerna. Tillväxten i Stockholm dämpas när konsumtionen växer långsammare samtidigt som bostadsinvesteringarna faller", säger Susanne Spector.

Allt bättre arbetsmarknad

Arbetsmarknaden fortsätter däremot att utvecklas starkt i de flesta delar av landet. I Norra Sverige har sysselsättningsgraden ökat snabbt, och skillnaden mot nivån i riket har mer än halverats på två år. Samtidigt stiger arbetslösheten i Malmö och är åter uppe på 12 procent.

"Sydsverige är den enda region som inte tar igen vare sig sysselsättning eller arbetslöshet mot resten av landet. Det blir allt tydligare att om arbetslösheten ska fortsätta minska så är det i Sydsverige som arbetsmarknaden behöver förbättras", säger Susanne Spector.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.