Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-12-09

Diversifiering av hög klass: ”Bra fart på grejerna”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2019

Skog, gruvor, fastigheter och datorer.
Börsjättarna i norra Sverige ser ­stora ­möjligheter till framtida avkastning.
– Vi har en hög efterfrågan på våra ­produkter, säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens Handelskammare.

Stora, globala affärsverksamheter i alla dess former spridda på runt 60 procent av Sveriges t­otala yta. Inte undra på att det finns många intressanta bolag på Stockholmsbörsen som är hemmahörande i Norrland.

– Städerna varierar i sina utbud och har olika typer av kulturer och industrier, säger Knut Rost, som är vd för fastighetsbolaget Diös med huvudsäte i Östersund.

Knut Rost betonar att Diös har valt att fokusera sin verksamhet på tio städer i landets norra delar. Han lyfter fram att det för stunden är extra bra tryck i Umeå, Luleå och Skellefteå längs med kustremsan.

– Det ska finnas universitet och ett utbyggt, tydligt centrum för att vi ska vara intresserade. Vi vill hålla oss centralt och i närheten av ett resecentrum. Det går bra på alla våra marknader, men det varierar från tid till tid vilken som går bäst.

Linda Nilsson, vd på Handelskammaren i Norrbotten där Luleå är en av nycklarna, blir inte över­raskad av att få ta del av utvecklingen i Aktiespararens portfölj med norrländska bolag som utklassat bredare börsindex de senaste fem åren.

– Vi har under en lång tid haft en hög efterfrågan på våra produkter och tjänster så väl nationellt men framför allt internationellt. Norrbotten och Norra Sverige står för 65 procent av Sveriges totala råvaruexport och värdet av totala exporten från Sverige motsvarar 46 procent av Sveriges BNP, säger hon.

SE ÄVEN: Portföljen som utklassar börsen

Linda Nilsson understryker också att en svag svensk krona ställd mot euron, brittiska pundet och dollarn har gynnat den norrländska exportindustrin.

Linda Nilsson betonar att Norrbotten, som utgör 25 procent av Sveriges yta, är känt för bland annat sin basindustri, skog, malm och mineraler.

– Våra traditionella branscher sammankopplas med innovationssystem och akademi och får därmed en stark utveckling, säger Linda Nilsson, som konstaterar att miljö- och hållbarhetsfrågor är utmaningar att hantera som står på agendan framöver.

Viktigt med nytänkande

Det finns universitet med olika typer av spännande nischer i flera av de större norrländska städerna. Programvarubolaget Vitec håller­ till i studentstaden Umeå med 130 000 invånare och ett universitet­ som har 35 000 studenter och 4 000 anställda.

– Umeås universitet och utbildningar är oerhört bra. Det finns ett väldigt bra ­innovations- och näringslivsklimat i hela staden, säger vd Lars Stenlund.

MISSA INTE: Växande 400-åring i toppform: "Ska växa vidare"

Det lär vara något som ­passar ett bolag av er stil bra?

– Verkligen. Det finns mycket kompetens. Startup-scenen i Umeå är väldigt fin, konstaterar Lars Stenlund.

Lars Stenlund är noga att betona att framgångssagorna i Norrland berättas mer på vissa ställen än på andra.

– Städerna vid kusten är i väldigt bra skick. Men vi ser ju även hur arbetslösheten är högre och att det kan vara svårare att få sjukvård om du bor i glesbygden, säger Lars Stenlund.

Han framhåller att Väster­bottens län har den klart lägsta arbetslösheten i Sverige på 5,5 procent, enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen.

Knut Rost ser en tydlig urbaniseringstrend i Norrland.

– Många flyttar från de mindre orterna in till de större städerna för att studera eller jobba.

Utveckling på stabil nivå

Han är tydlig med att sin ­uppväxts- och hemstad Östersund har ett lite annat fokus än vad ­städer av ­liknande storlek i Norrland har.

– Det har blivit inriktning mot att vara en stad med mycket ­administration och att besökare kommer hit för upplevelser, säger Knut Rost och nämner Åres betydelse med sina skidförutsättningar för Östersundsregionen och Jämtland.

Knut Rost anser att Östersund och Sundsvall växer i en lagom, sund takt.

– Det blir omkring 500–700 personer fler här per år. Det är en utmärkt tillväxttakt.

LÄS MER: Det talar för fortsatt börssuccé: "Har alla förutsättningar"

Hur skulle du jämföra städerna?

– De är ganska olika, trots att det är rätt nära avståndsmässigt. Sundsvall har helt andra industrier.

I Sundsvall satsar småspararfavoriten SCA stort. Skogsbjässen har sitt huvudkontor i Västernorrlands- och Medelpads residensstad och har nyligen investerat omkring 8 miljarder kronor i en pappersmaskin i anslutning till det stora fabriksområdet i förorten Timrå.

– Vi fördubblar produktionen och kan öka kvaliteten rejält, sa SCA:s vd Ulf Larsson i en intervju med Aktiespararen i juli.

SCA presenterade för en kort tid sedan även att bolaget ska göra en miljardinvestering i en pappersmaskin i Obbolas pappersbruk i Umeå.

Lars Stenlund anser att det finns alla förutsättningar för de norrländska börsbolagen att fortsätta vara framgångsrika.

– Det är bra fart på grejerna och vi har flera olika sorters bolag som ger regionen en stor diversifiering.

Knut Rost och Lars Stenlund ser båda även med stor förväntan på omtalade Northvolts kommande öppning av en batterifabrik i Skellefteå där Boliden är desto mer känt sedan tidigare.

– Klart att det är jättespännande och kommer givetvis gynna även oss, säger Knut Rost.

– Det skapar massvis av nya arbetstillfällen, säger Lars Stenlund.

Lars Stenlund oroar sig inte alltför mycket över en nedgång i konjunkturen.

– Det kommer nog ske en viss inbromsning. Men Norrland kommer ändå att kunna stå sig bra, säger han

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.