Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-12

Domen som ritar om kartan – och skrämmer bostadsutvecklarna

wysiwyg_image

Sex till tio veckors försening av upplåtelseavtal samt inflyttning räcker för att häva ett köp av en nyproducerad bostad enligt en dom i Stockholms tingsrätt.

Det skriver Svenska Dagbladet på torsdagen utifrån en ny dom mot Savanas bostadsrättsförening Plommonträdet 5 vid Telefonplan söder om Stockholms tullar.

Köparen får rätt till rättegångskostnader på en kvarts miljon kronor samt att få tillbaka handpenning med ränta.

"Tingsrättsdomen lär sända chockvågor i hela nyproduktionen. Betydligt längre förseningar än de som häver köpet vid Telefonplan, är vanligt", skriver SvD.

Bland börsnoterade bostadsutvecklare har SSM hamnat i tvist med drygt 50 missnöjda köpare i projektet West Side Solna på grund av långa förseningar. Därutöver har det rapporterats att köpare i SSM:s Telefonplansprojekt Metronomen är nära att stämma bolaget på grund av försening i det projektet. Enligt den senaste rapporten var 248 av 252 bostäder sålda i Solna-projektet samt 183 av 188 bostäder i SSM:s Telefonplans-projekt. Dessa förseningar har varit uppemot ett till två år.

För Oscar Properties har förseningen av projektet 79 & Park med 169 bostäder på Gärdet i Stockholms innerstad inneburit att vissa köpare velat dra sig ur sina förhandsavtal. Detta projekt har försenats omkring ett år.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.