Du är här

2018-02-12

ECB: Aktienedgångar en "normalisering"

wysiwyg_image

De senaste nedgångarna på aktiemarknaderna kan ses som en "normalisering, och en rimlig väckningssignal för att visa att aktiemarknader inte kan stiga hela tiden".

Det sade ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny på söndagen, enligt Bloomberg News.

"Bakom det ligger förväntningar i marknaderna om att centralbanker i allt högre grad kommer att höja räntor, och det finns vissa goda skäl för det… Man måste påpeka att uppgiften för centralbanker inte är att tillfredsställa marknaderna utan att säkra generell ekonomisk stabilitet. Så om det är nödvändigt kommer räntorna att behöva höjas, och marknaderna kommer att anpassa sig till det", sade han.

Ewald Nowotny påpekade att inflationen i euroområdet ännu har utrymme att stiga.

"Så ECB är ännu på den försiktiga sidan. Men det kommer definitivt inte att fortsätta för evigt. Inom överblickbar framtid kommer det finnas ett behov för ECB att höja räntan, så som nu sker i USA", sade han.

Ewald Nowotny sade också att han inte gör någon hemlighet av att han inte ser något behov för ECB att fortsätta QE-programmet efter september, "åtminstone inte i nuvarande form". Det är också först efter att QE-programmet har avslutats som frågan om räntehöjningar blir aktuell.

Han sade vidare att det finns "viss oro" inom ECB över USA:s politiska tryck på valutan, det var ett ämne i Davos och kommer att bli ett ämne vid kommande G20-möten.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.