Du är här

2017-09-15

ECB förväntas förlänga QE

wysiwyg_image

ECB kommer i oktober sannolikt annonsera att tillgångsköpprogrammet förlängs med sex månader, men att köptakten samtidigt sänks till 40 miljarder euro per månad från nuvarande 60 miljarder.

Det framgår av en enkät som Reuters genomfört bland 52 ekonomer den 11-14 september.

50 av ekonomerna räknar med att besked om förlängning av tillgångsköpprogrammet kommer vid ECB:s penningpolitiska möte i oktober medan två tror att det dröjer till i december.

Ekonomerna är inte helt eniga om hur lång förlängning av programmet ECB väntas annonsera, men en majoritet bestående av 39 ekonomer tror i alla fall att det kommer att handla om ytterligare sex månader efter årsskiftet. Andra prognoser spänner mellan tre och tolv månader.

"Den knepiga övningen för ECB blir att faktiskt annonsera att de kommer att fortsätta att köpa 2018, men att de kommer att fasa ut köpen gradvis… De måste presentera det på ett sätt så att det uppfattas av marknaden som duvaktigt snarare än hökaktigt", sade Peter Vanden Houte, chefekonom för euroområdet vid ING Financial Markets, till Reuters.

Beträffande hur mycket ECB kommer att skära ned de månatliga köpen hamnar medianprognosen på att de kommer att landa på 40 miljarder euro per månad, jämfört med nuvarande 60 miljarder. Prognosintervallet blev 30-50 miljarder euro.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.