Du är här

2017-10-03

Efter framtidsbeskedet – aktien rasar

wysiwyg_image

Eniros ordförande Björn Björnsson vill inte gissa hur stor chansen är att bankerna och en inblandad grupp av investerare ger grönt ljus till en fortsättning av bolagets räddningsplan. Bolagets aktie rasar, som en följd, på börsen.

"Jag kommenterar inte det. Det får bli vad det blir. Det är bankerna och konsortiet som äger frågan. Vi sitter still i båten", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

På tisdagen meddelande Eniro att ett förslag om omvandling av preferensaktier och konvertibler hade accepterats av cirka 74 procent av preferensaktierna och cirka 89 procent av konvertiblerna.

Eniro hade villkorat erbjudandet till 95 procent i båda kategorierna och nu måste sök- och annonsbolaget få ett godkännande från bankerna och nämnda konsortium.

"Vi utgår från att ett besked kommer relativt snart. Men vad det innebär i praktiken vågar jag inte ha någon uppfattning om. Det säger sig själv att det bör komma ganska snart", säger Björn Björnsson.

Utbytesförslaget är en del av en större rekapitaliseringsplan i flera steg. Den planen kan alltså behöva avbrytas redan i detta stadie och då återstår företagskonstruktion, enligt bolagets glasklara budskap.

"Om det blir företagsrekonstruktion så är utgångspunkten att ägarna av stamaktierna och preferensaktierna och innehavarna av konvertiblerna får se sina tillgångar bli värda noll", säger Eniros ordförande.

Trots den stora osäkerhet som omger Eniro valde Stockholmsbörsen att släppa på handeln i aktien på tisdagsmorgonen.

"Det är börsen som beslutar och den vill ju ha så få och så korta handelsstopp som möjligt", säger Björn Björnsson om Stockholmbörsens beslut.

Tappar ordentligt

Eniros stamaktie är ned omkring 18 procent vid 10.20-tiden på tisdagen. I år är kursen ned cirka 9 procent. Mycket tack vare att aktien fick ett jättelyft av att Dagens Industris Ulf Petersson såg bolaget som ett av fem med potential att klättra 1 000 procent på fem år.

LÄS ÄVEN: Bolagen som kan stiga 1 000 procent

Aktiespararen/Nyhetsbyrån Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.