Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-26

Ekholm: ”1 miljard 5G-kunder 2023”

wysiwyg_image

Ericsson spår att det år 2023 kommer att finnas en miljard 5G-abonnenter, och att 5G-tekniken då står för 20 procent av den globala datatrafiken som då har åttafaldigats jämfört med 2017 tack vare 40 procents tillväxt per år.

Det sade Ericssons vd Börje Ekholm vid en press- och analytikerkonferens på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona på måndagen. En marknadsstorlek på 600 miljarder dollar 2026 nämndes i talet, som fokuserade på 5G.

Hittills har Ericsson ingått 38 avsiktsförklaringar om 5G, sade Börje Ekholm. På söndagen undertecknades exempelvis ett med China Mobile, avseende en så kallad Sakernas Internet-accelerator - en av de tjänster Börje Ekholm nämnde på temat nya intäktskällor.

Enligt Börje Ekholm är kommersiella 5G-lanseringar på väg i USA i år, framför allt inom konsumentsegmentet, och mer är att vänta nästa år, då även 5G-apparater spås komma ut på marknaden i början av året.

Under 2020 kommer 5G-teknikens bidrag till Ericssons radionätverksintäkter (RAN) att vara betydande, efter att ha ökat under 2019, sade han vidare.

I Kina handlar det mer om industriella tillämpningar, sade han och beskrev Ericssons egen fabrik i Nanjing.

Där har en stor mängd sensorer installerats för att exempelvis identifiera underhållsbehov i kritiska delar av tillverkningen, och med den sensortäthet Ericsson ser framför sig i framtidens fabriker, drygt en sensor per kubikmeter, förslår på grund av störningar som uppkommer med så hög täthet inte de nuvarande wifi-baserade nätverken.

I Europa finns till skillnad från i Nordamerika och Asien en del hinder för 5G-tillväxt, såsom exempelvis lagar kring dataintegritet, sade Börje Ekholm vidare.

Ericsson ledde OMXS30 med en uppgång på 3,4 procent klockan 9.40. Nokia, vars vd Rajeev Suri i sitt MWC-tal på söndagen sade att teleoperatörerna har tidigarelagt sina 5G-investeringar med upp till ett år, var upp 3 procent utanför indexet, som steg 0,8 procent. Vid runt 16.00 har aktien fallit lite och är upp cirka 1,5 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.