Du är här

2017-10-02

Ekonomen: "Därför ska du inte oroa dig för fall på börsen"

wysiwyg_image

Det finns ingen anledning att stressa upp sig över att börsen ska backa ordentligt.
I alla fall inte enligt en ansedd expert.

Orosmolnen som målas upp är många.

Flera olika faktorer sägs kunna få börsen att rasa.

Men en ekonom anser att två speciella saker kommer att hålla marknaden uppe.

MISSA INTE: Nya köptips från Börsveckan

Världens börser har, minus ett par fnurror på tråden, trivts som fisken i vattnet de senaste åren. Index har stigit med besked och rekord har slagits på löpande band.

Många investerare oroar sig nu över att sötebrödsdagarna snart kan vara över. En expert menar dock att är helt fel att tänka så.

– Vi tror inte att värderingarna kommer att tryckas ner till historiska nivåer, säger Jim McDonald, investeringschef på fondbolaget Northern Trust, till Dagens Industri, som nyligen träffat honom i Stockholm.

LÄS MER: DI ser uppsida i Thule

Det betyder mest

Jim McDonald, vars fondbolag förvaltar över 8 miljarder kronor, oroas inte av att betydande Kina skulle kunna leverera en finansiell chock som skakar om marknaderna.

Ett tapp i oljepriset är heller inget som väntas ställa till det. Investerare har lärt sig att ha koll på politiska risker. Varken spänningarna kring Nordkorea eller rädslan för terrorattacker är något som gör Jim McDonald nervös gällande marknadens framfart.

Han ser däremot en viss typ av utveckling som skulle kunna få börserna att röra på sig.

– Den största risken som skulle störa aktiemarknaderna är om räntenivåerna börjar stiga, säger Jim McDonald, som är noga med att lyfta upp centralbankernas betydelse.

SE ÄVEN: De är nya bolag i Paretos oktoberportfölj

”Fast i historisk mentalitet”

Northern Trust är övertygat om att vi inte kommer att få se några dramatiska räntehöjningar signerade viktiga centralbanker som amerikanska Federal Reserve, ECB (Europeiska centralbanken) eller BoJ (Bank of Japan) inom de närmaste fem åren.

Jim McDonald tycker även att experter och bedömare som oroar sig för kraftiga korrektioner på aktiemarknaden lever kvar i det förgångna.

– Om du är en klassiskt skolad ekonom är du fast i en historisk mentalitet, säger han.

Jim McDonald är också tydlig med att högkvalitativa bolag kommer att vara med och skapa ett fortsatt bra börsklimat, skriver DI.

YTTERLIGARE LÄSNING: Atlas Copco får kazakisk order

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.