Du är här

2017-05-04

"Eltelkrisen långtifrån över"

wysiwyg_image

Skandalomsusade Eltels storägare signalerar nu att de är beredda att backa upp nyemissionen på närmare 1,5 miljarder.

Men Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, varnar för att krisen är långt ifrån över.

– Det är absolut inte uteslutet att det kan komma en nyemission till senare, säger Claes Folkmar till EFN.

Krisbolagets Eltels aktie återhämtade sig något under torsdagens inledande handel. Strax före klockan 10.00 var aktien upp med cirka 5 fem procent. 

Tidigare på morgonen hade Carnegie höjt sin rekommendation för Eltel från behåll till köp och riktkursen från 55 till 65 kronor.

I går kollapsade aktien som en reaktion på flera smällar som bolaget kommunicerade på tisdagskvällen, bland annat:

• Styrelsen polisanmäler den tidigare vd:n Axel Hjärne efter misstankar om bokföringsbrott samt svindleri.

• Nyemission på 1,5 miljarder.

• Revisorerna avstyrker ansvarsfrihet för Hjärne och den tidigare ordföranden Gérard Mohr.

• Finanschefen Gert Sköld hoppar av.

• Stora del av styrelsen byts ut.

• Miljardförlust efter godwillnedskrivningar och misslyckade affärsprojekt.

Samtidigt framkommer nya detaljer i turerna bakom den dramatiska utvecklingen. 

Den akuta ekonomiska krisen tvingade i praktiken storägarna att gå med på nyemissionen på 1,5 miljarder. Annars var risken överhängande att hela bolaget skulle gå under och att aktierna därmed skulle bli värdelösa, rapporterar Dagens Industri.

Visserligen tyder det mesta på att storägarna Första och Fjärde AP-fonden, Zeres Capil, Swedbank och Triton, som tillsammans står för 52 procent av aktierna, kommer att teckna sina delar av emissionen, enligt DI:s uppgifter.

Men det betyder inte att krisen över.

Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning, varnar, i en tv-intervju med ekonomikanalen EFN, för det kanske inte räcker med en nyemission för att få bolaget på fötter.  

Se klippet här

– Det är absolut inte uteslutet att det kan komma en nyemission till senare, säger Claes Folkmar till EFN – och tillägger:

– Det kan finnas mer avvecklingskostnader i området ”Other”. Balansräkningen innehållet fortfarande mycket goodwill, som förmodligen kan ifrågasättas.

De omtumlande beskeden från Eltel innebär en förtroendekris för såväl den nuvarande som den förra ledningen - och understryker även att bolaget befinner sig mitt i en allvarlig finansieringskris, enligt Folkmark.

–  Det är en väldigt allvarlig situation som bolaget är inne i. Man får lätt intrycket över att bolaget inte har kontroll, säger Claes Folkmar till EFN-journalisten Linda Vikström.

Det var den franska storbanken BNP Paribas som både ägde och satte Eltel på börsen, något som knappast är en merit bland Eltels aktieägare i dag. 

–  Prognoserna ifrågasattes både internt på bolaget och av investerare i samband med introduktionen. Prognoserna har också visat sig att inte stämma, konstaterar Claes Folkmar.

–  Det visar hur viktigt det är att man kommer till börsen med rätt siffror och rätt inställning och framförallt inte drivs av enbart girighet.

Som potentiell investerare vid en nyintroduktion gäller det att vara kritisk och noggrann i arbetet med att ta fram ett eget beslutsunderlag.

– Det är viktigt att göra en egen analys av prospekten och även göra en egen bedömning av bolaget historik. Prospekten är till viss del ett försäljningsinstrument, säger Claes Folkmar till EFN.

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.