Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-16

En trygg placering?

Fynda i grannlandet? På torsdagen lyfte SEB fram finska Sampos möjligheter att utvecklas positivt. Försäkrings- och bankbolaget redogjorde för sin första kvartalsrapport på morgonen. Nordea-resultatet, som motsvarar runt hälften av Sampos börsvärde, var känt sedan tidigare.

Försäkringsbolaget slog dock till med ett resultat före skatt som var 9 procent bättre än förhandstipsen och 1 procent högre än SEB-prognosen.

Slog beräkningen

Sakförsäkringens resultat före skatt blev 202 miljoner euro – 3 procent över konsensusberäkningen, om än 6 procent lägre än i fjol. Livförsäkringens motsvarighet stannade på 54 miljoner euro. Följaktligen 7 procent bättre än förväntat.

Kostnadsrelationen, som jämförs med intjäningen, noterades på 87,4 procent och var lägre, med andra ord bättre i det här fallet, än den tippade utgången på 87,7 procent.

Förväntar sig tveksam utveckling

SEB anser att Sampo har potential att fortsätta leverera. Storbanken sätter köp på aktien. Men då kursen utvecklats starkt före kvartalsrapporten, var SEB inne på en relativt svag utveckling i närtid trots det fina försäkringsresultatet.

Den profetian har även blivit sann. Aktien är ned omkring 1 procent sett över den senaste veckan, och handlas till ett värde av cirka 45 euro i nuläget.

Källa: Aktiespararen/SEB

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.