Du är här

2017-09-19

Ericsson-chefer indragna i amerikansk korruptionsutredning

wysiwyg_image

Ett antal toppchefer i Ericssons, varav flera ingår i ledningen, dras allt djupare in i den granskning kring misstänkt korruption i telekomjätten som amerikanska finansinspektionen, SEC, arbetar med.

Det skriver SvD Näringsliv på tisdagen.

Bland cheferna finns Fredrik Jejdling, nytillträdd nätverkschef, Arun Bansal, chef för affärsområdena Europa och Latinamerika, samt Nina MacPherson, Ericssons chefsjurist, skriver tidningen.

Vid flera tillfällen har SEC ställt frågor om de tre chefernas roll och ansvar i den misstänkta härvan, som bland annat handlar om misstänkt korruption som mutor och så kallade kick backs i Ericssons Asienverksamhet och i södra Afrika samt Mellanöstern. Det finns dock inget i dagsläget som pekar på att de amerikanska myndigheterna fört fram några formella misstankar mot cheferna.

Ericsson bekräftar nu för första gången att över 20 anställda, inklusive toppchefer i ledningsgruppen, i flera års tid har fått frågor från amerikanska utredare.

"Under de fyra åren har cirka tjugofem Ericsson-anställda intervjuats av myndigheterna. Detta har inkluderat ett fåtal medlemmar av ledningsgruppen samt anställda från olika funktioner och olika regioner", säger Johannes Arvidson Persson på Ericsson pressavdelning till SvD.

Johannes Arvidson Persson betonar att vd Börje Ekholm har fortsatt fullt förtroende för samtliga toppchefer:

Analytiker SvD talat med säger att det är svårt att uppskatta vilka finansiella krav som de amerikanska myndigheterna kan komma att ställa. Men det är inte osannolikt att det kan röra sig om samma härad som Telia nu förväntas betala till amerikanska myndigheter i sin korruptionshärva, där förlikningsbeloppet för närvarande är cirka 12 miljarder kronor.

SvD har sökt amerikanska finansinspektionen och justitiedepartementet för en kommentar. SvD har även sökt de tre Ericsson-cheferna för kommentarer.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.