Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

ERICSSON: FLAGGAD KINAPRESS OROSMOMENT 2 KV - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att ha överraskat positivt med första kvartalets resultat väntas Ericsson nu komma med ett mer dämpat andra kvartal. Ett orosmoment är hur de strategiska avtalen i Kina har påverkat lönsamheten.

Vissa bedömare menar dock att Ericsson kan ha klarat sig bättre än befarat, enligt analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Nordea har en positiv syn på Ericssonaktien.

"Omstruktureringen av Ericsson har utvecklats väl tillsammans med att bolaget har en starkare konkurrensmässig position och att telekomutrustningsmarknaden återgår till att visa tillväxt", påpekar Nordea i en analys.

DNB Markets uppfattning är att Ericssons verksamhet under det andra kvartalet generellt har utvecklats bättre än befarat givet situationen med covid-19 och utvecklingen i Kina. Banken hänvisar till signaler från Ericsson i samband med 5G-uppdateringar med chefer för de två största affärsområdena, Networks och Digital Services.

Carnegie nedgraderade däremot Ericssonaktien i början av juli till behåll med hänvisning till att "det står för mycket på spel". Investmentbanken instämmer i att Ericsson verkar ha förbättrat sin position i Kina, men påpekar samtidigt att det var ett bakslag att bolaget behövde ta en nedskrivning om 1 miljard kronor andra kvartalet för de vunna kontrakten i Kina. Dessutom tyngs bolaget av en svagare dollar, menar Carnegie.

För att Ericsson ska kunna nå målen för 2020 måste andra halvåret bli ovanligt starkt, enligt Carnegie som varken utesluter en prognossänkning eller att bolaget misslyckas med att nå sina mål.

DNB Markets tycker däremot att det faktum att Ericsson inte justerar för nedskrivningen i Kina i sin helårsguidning, men samtidigt upprepar guidningen, indikerar att bolagets "underliggande affärstrend är solid".

I samband med rapporten för det första kvartalet flaggade Ericsson för lägre sekventiell tillväxt andra kvartalet än den normala nivån på +11 procent och att strategiska kontrakt väntades tynga kvartalets marginal.

Snittestimatet i Infronts sammanställning av 23 analytikers prognoser ligger på intäkter som växer sekventiellt 10 procent till 54,8 miljarder kronor. Jämfört med det andra kvartalet 2019 innebär det emellertid en nolltillväxt.

Den justerade rörelsemarginalen väntas försämras till 5,8 procent (7,0) under det andra kvartalet och den justerade bruttomarginalen spås uppgå till 35,5 procent (36,7).

Av de 22 analytiker som har angivit sina rekommendationer på Ericssonaktien har 14 köp/öka och resterande 8 har behåll/neutral. Ingen rekommenderar sälj/minska.

Ericssons rapport väntas fredagen den 17 juli klockan 7.00. En rapportkonferens inleds klockan 9.00 samma dag.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.