Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-07

ERICSSON: NYTT SAMSUNG-AVTAL VERKAR VARA PÅ LÄGRE NIVÅ – MS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ericssons nya patentlicensieringsavtal med Samsung ser ut att innebära en nedjustering i förväntade IPR-intäkter.

Det skriver Morgan Stanley i en kommentar på fredagen efter att Ericsson på morgonen meddelat att det tecknat ett flerårigt globalt patentlicensavtal med Samsung.

Ericsson guidar nu för 2-2,5 miljarder kronor i licensintäkter under det andra kvartalet, inklusive retroaktiva betalningar från årsskiftet från det nya avtalet.

"Samtidigt som dagen erbjuder en bekräftelse på avtalet, är de indikerade IPR-intäkterna justerade till en lägre bas än väntat för de normaliserade IPR-intäkterna", skriver Morgan Stanley i kommentaren.

Investmentbanken hade antagit att IPR-intäkterna skulle återgå till en normal årstakt på 10 miljarder kronor helåret 2022. Morgan Stanley menar samtidigt att Ericssons besked indikerar en normaliserad årstakt för IPR-licensintäkterna på cirka 6,6 miljarder kronor.

"Till en rörelsemarginal på 85 procent (för IPR-intäkter, reds anm), representerar det omkring 2,9 miljarder kronor mindre i rörelseresultat", skriver Morgan Stanley.

Morgan Stanleys uträkning för den indikerade årstakten i IPR-intäkterna baseras på att Ericsson under det första kvartalet hade IPR-intäkter på 0,8 miljarder kronor (exklusive Samsung).

Med antagandet att dessa är stabila in i andra kvartalet, och om man lägger sig i den högsta delen av Ericssons prognosintervall för andra kvartalet på 2,5 miljarder kronor, skulle det innebära 1,7 miljarder är relaterade till Samsung för det första halvåret 2021.

Det skulle ge en årstakt på 3,4 miljarder kronor för licensintäkter från Samsung. Tillsammans med IPR-intäkter på 3,2 miljarder kronor i årstakt utanför Samsung ger det en total årstakt för IPR-intäkterna på 6,6 miljarder kronor, enligt analysen.

"Det finns fortfarande potential från andra mindre kvarstående IPR-affärer och en möjlig återhämtning i den Kinarelaterade telefonvolymerna (inklusive Huawei)", påpekar Morgan Stanley och tillägger att Ericsson också har en kommande omförhandling av licensavtalet med Apple från i januari 2022.

I en separat analys har Morgan Stanley på fredagen nedgraderat Ericssonaktien till jämvikt, från tidigare övervikt, samtidigt som Nokia uppgraderats till övervikt (jämvikt).

Vid 11.40-tiden hade Ericssonaktien gått ned 0,1 procent medan Nokia däremot hade stigit 2,3 procent.
Författare Direkt-SE