Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-10

Essity upp på köprekommendation

 Essity, SCA:s hygienavknoppning, har tyngts av marknadens oro för dyrare råvaror och utvecklats svagt på börsen sedan handelsstarten i mitten av juni, men högre råvarupriser är nu troligen inbakat i förväntningarna.

Därför är det läge att gå in i ett bolag med bättre resultattillväxt än genomsnittet, ett bolag som troligen kommer att köpa andra bolag för mångmiljardbelopp de närmaste åren - och som dessutom själv är en uppköpskandidat.

Det anser Goldman Sachs i sin rekommendationshöjning av Essity till köp från neutral, och nämner att kursnedgången sedan särnoteringen var 7 procent fram till de 229 kronor Essity handlades till när analysen skrevs.

Vad gäller råvaruprisutvecklingen medger Goldman Sachs att den troligen kommer att utgöra viss motvind för Essity 2017, men "vi tror att det redan återspeglas i konsensusförväntningarna", och bolaget lär dessutom i viss mån kunna kompensera för detta genom att minska sin produktionskapacitet med 10 procent och på så sätt höja rörelsemarginalen i sin mjukpappersdel från 12 procent 2016 till 15 procent efter år 2022.

Om Essitys eventuella förvärv skriver banken att fortsatt expansion i hälsosektorn genom köp av bolag för upp till 20 miljarder kronor fram till år 2020 kan väntas (som vid köpet av BSN för 2,7 miljarder euro, en affär som aviserades i december i fjol).

Inför halvårsrapporten nästa tisdag (18 juli) spår Goldman Sachs 1,4 procents organisk försäljningstillväxt och en ebita-marginal på 12 procent. Det motsvarar en marginalhöjning på 0,2 procentenheter och tros komma från lönsamma förvärv (som bromsats av sagda högre råvarupriser). Nästkommande två år spås en liknande marginaltillväxt.

Riktkursen 265 kronor, upp från 257 kronor, baseras på ett viktat genomsnitt av 0,85 gånger en diskonterad kassaflödesvärdering plus 0,15 gånger en förvärvsvärdering på 15 gånger ev/ebitda 2018 (rådande kvot: 10,7).

Nuvarande kurs, noterar Goldman Sachs med syfte på de 229 kronor en Essity-aktie kostade när analysen skrevs, innebär 15 procents rabatt mot sektorn (på ev/ebitda-multipel 2018) och 10 procents rabatt mot det mest snarlika bolaget, Kimberly Clark.

Den huvudsakliga risken i att köpa aktien anses vara att Essity inte skulle få upp sina marginaler.

"Om ebit-marginalen tvärtemot våra antaganden utvecklas sidledes till år 2020 skulle vara estimat för nettoresultat minska med 10 procent allt annat lika", heter det i analysen.

Övriga risker inkluderar långsam organisk tillväxt, exempelvis om återhämtningen under det andra halvåret i år skulle utebli trots lättare jämförelsetal.

Essity var med plus 2,6 procent till cirka 236 kronor bland de bästa OMXS30-aktierna vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen. OMXS30 var samtidigt upp 0,3 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.