Du är här

2017-04-19

Ett kallt bolag som värmer portföljen

Kylig men ändå het. Det behöver inte vara någon dum idé att investera i Dometic.

Det menar SEB. Storbanken har tagit en titt på kylanläggningsbolaget och väljer endast att göra mindre prognosjusteringar inför den första kvartalsrapporten som släpps den 24 april. SEB:s rörelseresultatsprognos är 4 procent lägre än konsensusmotsvarigheten. På grund av en något större prognosmagnitud gällande råmaterialskostnader och en mindre bra utveckling för verksamheten i Nordamerika.

Fritidsfordonens marknad, som betyder mycket för Dometic, i USA har vuxit med 9 procent jämfört med föregående år. SEB räknar med en tillväxt på 4 procent för Dometics verksamhet i Nord- och Sydamerika. Följaktligen blir ett fortsatt tapp av marknadsandelar ett rimligt scenario. Men SEB:s prognoser utgår också från att Dometics tillväxt utvecklas  mer i linje med marknaden under resten av 2017.

Väl positionerat för stark utveckling

SEB anser att Dometic har utomordentliga möjligheter att leverera en stark resultatmässigt utveckling framöver. Tack vare en god framtid när det handlar om efterfrågan i Europa och en tillväxt i Nordamerika som väntas bli bättre. Dessa faktorer, tillsammans med effektivitetshöjningar och valutakurser, drar loket och gör sannolikheten för lönsamhetsexpansion till en hög sådan.

Dometic har en stark balansräkning där nettoskulden i relation till rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) är 1,1x, och det är något som SEB tror att ledningen kommer att utnyttja för aktiedrivande och kompletterande förvärv. Sett över helåret räknar SEB med ett rörelseresultat som slår konsensusprognosen med 5 procent. Prognoser har en tendens att ändras, men storbankens syn på Dometic är betydligt mer positiv än vad andra analyshus utsikter är.

Så värderas aktien

Dometics aktie värderas, enligt SEB:s prognoser, till en skuldjusterad rörelsemultipel om 10,6x. 35 procent lägre än liknande svenska konsumentbolag. Bland dem återfinns bolag som Husqvarna, Amer Sports och Thule. SEB rankar aktien som köpvärd.

Källa: Aktiespararen/SEB

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.