Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-24

EU: JOHANSSON TROR NORDEN ÖPPNAR GRÄNSER MOT SVERIGE SNART

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson tror att Danmark, Finland och Norge kommer att öppna sina gränser mot Sverige inom kort.

Det sade hon till journalister på onsdagen.

Ylva Johansson har ansvar för frågor om EU:s inre och yttre gränser inom kommissionen. Men det är varje EU-land själv som bestämmer över sina egna gränser.

Viljan är dock stor att samordna, sade hon.

Ylva Johansson har täta kontakter med bland andra de tre nordiska länderna.

"Jag både hoppas och tror att man (i Danmark, Finland och Norge) kommer att öppna gränserna. De allra flesta EU-länder har öppnat sina gränser för andra EU-länder, men inte alla, som Sverige är medveten om", sade hon.

"Därför har vi ett starkt tryck att EU måste öppna sina inre gränser innan månadens slut", fortsatte hon.

Som inrikeskommissionär uppmanade hon alla EU-länder och Schengenländer att så snart som möjligt öppna mot andra EU-länder.

Tanken är att gränserna först ska öppnas mellan EU-länderna innan gränserna gradvis, från den 1 juli, kan öppnas mot omvärlden.

Öppningen mot omvärlden kommer att bero på hur smittläget är i olika länder, och i viss mån om länderna i sin tur öppnar mot alla EU-länder.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC i Solna kommer att lämna analyser av smittoläget i världens länder var 14:e dag.

Med utgångspunkt från analysen ska EU-ländernas ambassadörer i Bryssel besluta om vilka länders medborgare som släpps in i EU för icke-nödvändiga resor.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.