Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-10

EUROGRUPP: HAR GJORT FRAMSTEG, MEN ARBETE ÅTERSTÅR - DONOHOE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ansträngningarna har fungerat för att öka tillväxten i Europa, både vad gäller finans- och penningpolitiken.

Det sade eurogruppens ordförande Paschal Donohoe vid en pressträff på fredagen, efter deras möte i Brdo i Slovenien.

Han sade att säkerhetsnäten under krisen har fångat upp oss, men ger också stöd i återhämtningen. Samtidigt återstår mycket arbete, med en stöttande hållning för euroområdets ekonomier, men nu mer målinriktat än generellt.

"Återhämtningen är det första steget, men nu behöver arbetet fortsätta med att göra den uthållig", sade han.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade att mötet haft en "optimistisk ton", som är berättigad vad gäller de förbättrade utsikterna.

Vaccinationerna har varit framgångsrika, över 71 procent av de vuxna är nu fullvaccinerade. Men deltavarianten är smittsam och utgör nu nästan 100 procent av de nya fallen i EU, och ansträngningarna för att hantera detta globalt behöver öka.

För andra kvartalet var tillväxten högre än väntat, vilket stärker optimismen för helårets utveckling. Det finns risker och svårigheter på horisonten, och vi bör också vara vaksamma över flaskhalsar och inflationsutvecklingen, även om de fortsatt ser den förhöjda inflationen som tillfällig.

Det är väldigt viktigt att ha ett blandat stöd från finans- och penningpolitiken.

"Nu är inte rätt tid för en åtstramande politik", sade han.

De ser inte bara framför sig en återhämtning, utan en uthålligt högre tillväxttakt i EU, vilket också är målet med återhämtningspaketet, "Next Generation EU".

På en fråga om "100 procent är det nya 60 procent" (med hänvisning till skuldernas andel av BNP och stabilitetspaktens regler om högsta tillåtna nivå), sade Gentiloni att de gör en bedömning om uthålligheten i skuldsättningen.

Det är inte bara kopplat till nivåer och trösklar utan även till situationen, räntenivåerna och många andra förhållanden. Det finns regler, och det behövs gemensamma regler, men det är inte upp till kommissionen att ändra reglerna i fördraget, utan att hantera verkligheten.

Pandemin och behovet av gröna investeringar skapar utmaningar, och det viktiga nu är att de når konsensus som stöttar en hållbar tillväxt.

"Vi måste så klart arbeta för att gradvis minska skuldsättningen", sade han.

ECB-chefen Lagarde sade att läget är bättre än vad de befarat, men vi har inte helt kommit ur krisen ännu. Motståndskraften behöver ökas och finansieringsförhållanden vara fortsatt gynnsamma.

Hon sade också angående den högre skuldsättningen att man måste ta hänsyn till vad skulderna används till och hur skulderna kan hanteras.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.