Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-10-19

Expert på mutbrott: Ericssons vd riskerar fängelse

wysiwyg_image

Till höger: Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Foton: Uppdrag Granskning

Det var i februari år som SVT:s Uppdrag Granskning kunde avslöja att Ericsson misstänks ha finansierat terrorsekten IS med mutor under 2014. Ericssons ledning fick 2019 en intern rapport om de misstänkta mutorna. Det var ett par veckor efter att bolaget, i en uppgörelse med USA:s justitiedepartement, lovat att berätta om misstänkta mutor i företaget, enligt UG.

Kort efter avslöjandet i februari i år meddelande justitiedepartementet att Ericsson brutit mot uppgörelsen. I det uppföljande program som SVT sänder idag säger Peter Utterström, advokat och korruptionsexpert, att Ericssons Vd Börje Ekholm riskerar åtal och fängelse.

”De har full möjlighet att ta en person till domstol”, säger Utterström.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson medverkar i programmet. Han riktar bland annat kritik mot Börje Ekholms uttalanden om att Ericsson har en nolltolerans mot korruption men att ”ändra en kultur görs inte över en natt.”

”Den första mutskandalen skedde i början av 2000 talet. Man har haft 22 år på sig.”, säger Joacim Olsson i UG.

Ericsson fick 2019 betala böter på 10 miljarder för korruptionsbrott i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait och Vietnam. Peter Utterström tror att det kan bli värre den här gången.

”Ericsson har lyckats göra det mest allvarliga man kan göra när det gäller brott mot den amerikanska lagstiftningen. Min gissning är att Ericsson kommer få böta mer än de 10 miljarder man redan betalat”, säger Peter Utterström till UG.

Samtidigt har, enligt New York Times, det franska cementföretaget Lafarge fått böter på 780 miljoner dollar, motsvarande 8,7 miljarder, till justitiedepartementet i USA för de betalningar man gjorde 2013-2014 till Islamiska staten i syfte att kunna fortsätta verka i Syrien.

Författare Göran Lind