Du är här

2018-04-19

Experterna: ”Faktorn som oroar Volvo”

wysiwyg_image

Fordonskoncernen Volvos första kvartal väntas ha präglats av stark marknadsefterfrågan och fortsatta effekter av resultatförbättrande åtgärder inom både Lastbilar och Anläggningsmaskiner. Risken för flaskhalsar i produktionen utgör dock ett orosmoment.

Det är den samlade bilden som träder fram ur en rad bankanalyser inför rapporten.

"Vi räknar med att underliggande marknader för Lastbilar har förbättrats ytterligare under första kvartalet, särskilt Syd- och Nordamerika, medan Europa är på en fortsatt hög nivå", skriver Handelsbanken i en analys.

I bokslutsrapporten höjde Volvo marknadsprognoserna för lastbilar och anläggningsmaskiner i samtliga viktiga geografier för 2018. Den starka efterfrågan har dock gett bränsle åt uppfattningen att vi närmar oss toppen i cykeln.

DNB Markets ser emellertid ingen plötslig nedgång i efterfrågan inom en snar framtid.

"Trots att vi tror att 2018 troligen blir toppen i affärscykeln för Volvo, tror vi att det i stort är inprisat vid nuvarande aktiekursnivåer", skrev banken när den uppgraderade Volvoaktien till behåll (sälj) och kursen var drygt 148 kronor. I skrivande stund handlas Volvo runt 160 kronor.

Kepler Cheuvreux lyfter fram att den starka trenden för lastbilar, särskilt i USA, samt den höga efterfrågan på vissa drivlinerelaterade delar väntas generera flaskhalsar, vilket bedöms hålla nere marginalförbättringarna.

Även Volvochefen Martin Lundstedt flaggade för en "fortsatt ansträngd leverantörskedja" i bokslutsrapporten.

Viktiga punkter i rapporten:

* Rörelseresultatet, som väntas öka till 8,2 miljarder kronor första kvartalet (6,8) med en rörelsemarginal på 9,5 procent (8,9), enligt SME Direkts sammanställning av tolv analytikers prognoser.

* Lastbilsmarginalen spås öka till 9,8 procent (9,6).

* En fortsatt stark orderingång på lastbilar ligger i korten, efter att helåret 2017 bjudit på en 23-procentig ökning i orderingången. Enligt SME Direkt spås orderingången ha ökat 21 procent första kvartalet.

Synen på Volvoaktien är övervägande positiv bland analytikerna. Sju av de tolv analytiker som har lämnat sin rekommendation till aktien anser att den är köpvärd (köp/öka), fem har neutral/avvakta och ingen har sälj/minska.

Volvo offentliggör sin rapport tisdagen den 24 april klockan 7.20. En presskonferens inleds klockan 9.00.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.