Du är här

2017-05-10

Experternas nya aktieråd

Börsen har trivts lika bra i det aktuella penningpolitiska klimatet som handen passar i handsken på sistone. Stockholmsbörsen är upp cirka 11 procent sedan årsskiftet.

Men det kan fortfarande finnas guldkorn att fynda på marknaden. Dagens Industris fem analytiker redogör för sina tips kring vilka aktier som kan bli bra tillskott för sparare i en artikel på onsdagen.

De kan vara rätt tillväxtaktier

Tidningens experter har olika idéer när det handlar om aktier som kan vara goda komplement i portföljen. Fem bolag lyfts fram i tillväxtkategorin.

– Bolag som kan växa snabbt för egen maskin utan att göra dyra förvärv växer inte på träd. H&M har, trots alla problem, den möjligheten och kan de fortsätta växa med tvåsiffriga procenttal blir det en bra placering även med stillastående rörelsemarginal, säger Martin Blomgren.

– Ambea. Vårdbolaget bygger just nu många äldreboenden vilket kommer att ge en god tillväxt kommande åren. Aktien är fortsatt billig, uttrycker sig Ulf Petersson.

– Autoliv är ett tillväxtbolag men värderas avsevärt lägre än industribolagen. De kommande åren väntas bolaget fortsätta att växa drivet av Takatas volymer, fortsatt tillväxt för aktiv säkerhet och ett allt högre säkerhetsinnehåll i bilar på tillväxtmarknaderna, säger Magnus Dagel.

– AAK. Har en tillfälligt sjuk vd, men en stabil och frisk affär i vegetabiliska fetter som kan förädlas, specialiseras och växas i många år till. Förvärvshungrigt med aggressiva mål, men brukar ändå klara börsoro bättre än de flesta. Högt värderad, men lägre än många andra tillväxtbolag, kontrar Mikael Vilenius.

– Med Lundin Petroleums icke-norska tillgångar som bas ska IPC driva tillväxt genom att förvärva prispressade klasstillgångar i tidig fas. Med Lundinarnas exceptionellt goda historik i minnet är det högintressant att haka på detta äventyrliga projekt, avrundar Richard Bråse.

Så går det att agera defensivt

Det behöver heller inte vara fel att ta in någon form av defensiv aktie i gemenskapen. Även på denna punkt kommer analytikerna med intressant guidning.

– Gymkedjan Actic har en intressant kombination av ocykliska intäkter, tillväxtmöjligheter i Tyskland och rimlig värdering. Brasklappen är att bolaget är nytt på börsen vilket alltid innebär lite högre osäkerhet, säger Martin Blomgren.

– Hufvudstaden är bolaget med lägst risk på Stockholmsbörsen. Hufvudstaden kombinerar Sveriges finaste fastigheter med extremt låg belåning och kontinuerliga utdelningshöjningar. Nu kan man köpa aktien med rabatt mot det långsiktiga substansvärdet, fyller Magnus Dagel i.

– Swedbank. Bolaget har gjort sig av med högriskprojekten i samband med finanskrisen. En mycket stabil bank som bör vara en bra placering på sikt, konstaterar Ulf Petersson.

– Billerud Korsnäs. Vd Per Lindberg håller ett högt tempo i en stabilt växande pappersförpackningsrörelse i nordisk lång-fiber. Efter två lite tuffare år finns här både kortsiktig återhämtningschans och långsiktig tillväxt från tunga investeringar och nya bolagsaffärer, säger Mikael Vilenius.

– På ett års sikt har Axfoods aktie tappat lika mycket som krisbolaget Ericssons. Det är operationellt omotiverat, men det har fått ned värderingen från tidigare uppskruvade nivåer. Senast vinsten per aktie föll var 2008, då med måttliga 6 procent, avrundar Richard Bråse.

Innehav att sälja?

De fem analytikerna har även tagit ut fyra bolag, där Magnus Dagel och Richard Bråse är inne på samma linje, som kan vara aktuella att sälja. Fingerprint Cards, Hexagon, JM och Ericsson återfinns på listan.

Experterna ser också en uppsjö av potentiella uppköpskandidater. Spelbolagen Cherry, Mr Green och Leo Vegas samt SCA och Fagerhult är namnen.

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.