Du är här

2017-07-13

Fastighetsbolaget ökar sin substans med 20 procent

En fortsatt stark hotellmarknad med ökad beläggning och ökade snittpriser i både större städer och regionala centralorter bidrog till att både total cash earnings och substansvärde med 20 procent i det andra kvartalet.

Det skriver hotellfastighetsbolaget Pandox vd Anders Nissen i halvårsrapporten

Driftnettot uppgick till 624 miljoner kronor i det andra kvartalet 2017.

Väntat var 603 miljoner kronor, enligt SME Direkts konsensusprognos.

Från fastighetsförvaltning var driftnettot 485 miljoner kronor, mot förväntningar om 460 miljoner kronor.

Kvartalets ebitda-resultat uppgick till 594 miljoner kronor, väntat 577 miljoner. Nettoresultatet uppgick till 887 miljoner, här låg konsensus på 606 miljoner kronor.

En fortsatt stark hotellmarknad med ökad beläggning och ökade snittpriser i både större städer och regionala centralorter bidrog till att både total cash earnings och substansvärde med 20 procent i det andra kvartalet.

Det skriver hotellfastighetsbolaget Pandox vd Anders Nissen i halvårsrapporten.

Substansvärdet, epra/nav per aktie, uppgick till 132:55 kronor vid halvårsskiftet (114:03).

Anders Nissen för fram att hyresportföljen i Finland utvecklades "särskilt väl" stött av "en ökad ekonomisk optimism och därmed ökad regional efterfrågan samt god internationell efterfrågan i Helsingfors."

"Återhämtningen i Bryssel var stark och Tyskland var fortsatt stabilt. Tillväxten i Stockholm mattades något på grund av tillskott av ny rumskapacitet samt en mer ojämn neutralisering av tidigare positiv kalendereffekt än i övriga nordiska huvudstäder. Underliggande efterfrågan i Stockholm är dock fortsatt god. Någon negativ effekt från terrorattentatet i april har inte noterats", skriver han vidare.

Bolaget för fram att en viss negativ effekt av påskens infallande märktes i det gångna kvartalet.

"Kalendereffekten från påsken föll olika ut i huvudstäderna där Stockholm, i kombination med ett stort inflöde av ny rumskapacitet, såg revpar minska med 4 procent april-juni", heter det vidare.

Pandox utvärderar löpande hotellmarknaden för köp i enlighet med företagets förvärvskriterier, påpekar Anders Nissen. De förvärv som har gjorts sedan tidigare tillsammans med förväntad organisk tillväxt "drivet av marknad och lönsamma investeringar i befintlig portfölj är utsikterna för resten av året goda", uppger han även.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.