Du är här

2017-09-21

Fedbesked bakom utvecklingen på USA-börser

New York-börsen reagerade negativt på att Federal Reserve höll fast vid sin linje att höja räntan en gång till före årsskiftet, men återhämtade sig snabbt och stängde utan några större förändringar jämfört med tisdagens stängning.

Dow Jones industriindex stängde 0,2 procent upp på nivån 22.413, och det bredare S&P 500 steg 0,06 procent till 2.508. Nasdaq Composite bromsades däremot av ett problemdrabbat Apple och backade 0,1 procent.

Fed lämnade som väntat sin styrränta orörd på 1,00-1,25 procent efter att senast ha höjt den i juni, och kommer att inleda en minskning av balansräkningen i oktober, även det som väntat.

Enligt bankens bedömning har den ekonomiska aktiviteten i USA hittills i år "stigit måttligt", och riskerna på kort sikt tycks balanserade med en fortsatt stärkt arbetsmarknad men lägre inflationstakt.

Den senaste tidens stormar bedöms vidare komma att påverka den ekonomiska aktiviteten på kort men inte på "medellång" sikt.

Sektorvis reagerade de ränteberoende bankerna positivt, och finans hörde till de tre bästa sektorerna i S&P 500-indexet. Sämre gick mer utpräglade utdelningspapper som vitvarubolag och kraftsektorn.

Apple stängde på minus 1,7 procent. Enligt vad Jun Zhang, analytiker vid Rosenblatt Securities, skrev i ett kundbrev är förbeställningsvolymerna i USA på Iphone 8 betydligt lägre än för generation 6 och 7 av telefonen, och efterfrågan i Kina är ännu lägre.

Som sten på börda har Apples senaste smarta klocka, Apple Watch 3, visat sig ha problem med just det som särskiljer den från tidigare generationer av samma klocka: internetuppkopplingen. Apple drog med sig flera underleverantörer ned; exempelvis backade Skyworks Solutions drygt 4 procent. Bolaget tillverkar mikrochip åt Apple.

Bland övriga aktier med nämnvärda rörelser syntes Alcoa, som stängde på plus 3 procent och sin högsta nivå sedan 2008 efter att produktionsbegränsningar i Kina skickade upp aluminiumpriset.

Fedex steg 2 procent trots prognossänkning och sämre rapport än väntat efter tisdagens stängning. Enligt Barclays var reaktionen en form av lättnadsrally. Morgan Stanley-analytikern Ravi Shanker pekade dock på en blandad guidning, och på att e-handelsaktörers tendens att själva sköta logistiken utgör ett hot mot de klassiska budföretagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.