Du är här

2018-08-24

Fem pressade aktier som kan lyfta: "Kan bli bud"

wysiwyg_image

ANALYSGUIDEN: Dagens Industris analytiker Johan Wendel har tagit fram fem intressanta aktier som har rasat under året. 

2018 är ett år som har speglats av en ökad turbulens och volatilitet på Stockholmsbörsen, trots detta har en stark sommar bidragit till att OMXSPI, det vill säga Stockholmsbörsens breda index gått som tåget och noterat nya rekordnivåer. Men det finns bolag som inte har avkastat i närheten av vad index har gjort. DI:s analytiker, Johan Wendel, har tagit fram fem bolag som kan vara intressanta att plocka in i sin portfölj där samtliga bolag har presterat minst 20 procentenheter sämre än OMXSPI under det senaste året.

Qliro: Qliro har förändrat sin affärsmodell där man riktar in sig på att gå från att ha varit ett konglomeratliknande bolag med e-handel i centrum till att bli ett mer renodlat finansbolag, säger Johan Wendel. Bolaget har uttryckt sina planer om att sälja delarna CDON Marketplace och Nelly, eventuellt kan Nelly knoppas av. Det som då återstår är Qliro Financial Services, inom detta område erbjuder Qliro lån, av- och delbetalningar samt har ett flertal samarbeten med olika e-handlare som lockar in kunder, detta är något som gör att den nya affärsmodellen blir mer skalbar och om volymerna fortsätter ha en stark tillväxt inom området kan Qliro till slut bli en riktig börsraket, skriver DI.

LÄS OCKSÅ: Analytikerns strategi inför börshösten: "Ser tendenser"

Aktierägarna i Hoist Finance, verksamt inom kredithantering, har fått se aktien nå nivåer runt hundralappen i början av 2018. Men sedan släppte bolaget ett bokslut som låg under marknadens förväntningar och aktien har fallit sedan dess. Bolaget gör  däremot nödvändiga investeringar och kreditproblem är något som inte kommer försvinna. En annan faktor som DI ser som intressant är att Hoists relativt nytillträdda vd, Klaus-Anders Nysteen, har tagit in ett flertal nya personer på toppositioner. Enligt konsensus för innevarande år och för 2019 handlas Hoist för tillfället till ett p/e-tal på 10,7 respektive 8,4, ”det ser billigt ut” skriver Johan Wendel.

LYSSNA PÅ: Aktiepoden Ep40- Aktietipsen inför ovissa börshösten.

Petra Einarsson, vd för Billerud Korsnäs, har under sin tid som vd fått slita rejält i kursmässig motvind. Hon fick inleda sitt uppdrag med att meddela markanden en vinstvarning kopplad till produktionsstörningar i Gruvön och Gävle. Sedan dess har aktien och bolaget i sig gått relativt tungt på börsen. Men Johan Wendel menar på att det är orättvist att lägga all skuld på Petra för bolagets problematik när hon precis tagit över efter en vd som suttit på posten i över ett decennium. Utöver en negativ trend och en rekordhög blankning i Billeruds aktie, finns det ett antal positiva faktorer som skulle kunna göra aktien intressant. I den senaste kvartalsrapporten redogörs det att efterfrågan är fortsatt hög för samtliga affärsområden i bolaget, dessutom är Billerud Korsnäs en av börsens största valutavinnare genom den starka dollarn, DI tror att om aktien fortsätter att falla är ett bud på bolaget något som kan bli aktuellt.

Belysningsbolaget Fagerhult har under en lång tid varit en riktig börssuccé, men det senaste året har däremot aktien haft det kämpigt. Nedgången i börsgrafen har främst varit relaterat till en besvikelse i den första kvartalsrapporten för 2018, då den organiska omsättningen föll och rörelseresultatet hade negativ tillväxt. Kvartalsrapporten för q2 visar dock att Fagerhult är på rätt spår igen, siffrorna var klart bättre än kvartalet innan. Dessutom finns en underliggande styrka i att investmentbolaget Latour är storägare och att dess nuvarande vd Jan Svensson är ordförande i Fagerhult.

YTTERLIGARE LÄSNING: Telias aktieägare riskerar miljardsmäll.

Byggjätten NCC har som de flesta bolagen i branschen fått sig en rejäl sättning på börsen under året. Men Di menar på att NCC har en lägre risk än aktörer i branschen genom en stark diversifiering, både verksamhetsmässigt och geografiskt. Den senaste kvartalsrapporten överaskade marknaden på uppsidan genom en starkare byggmarginal, addera där till rejäla aktieköp från vd:n Tomas Carlsson, som tog över posten i maj tidigare i år. Med en relativt nytillträdd vd finns risker för obehagliga överraskningar då personen i fråga fortfarande kan komma att gå igenom bolagets olika projekt, men kollar man bolagets värdering och aktiens fall är känslan att markanden redan prisat in denna risk, skriver Johan Wendel.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.