Du är här

2017-09-19

FI vill se oförändrade krav på Nordea

wysiwyg_image

Finansinspektionen kommer att arbeta för att Nordeas kapitalkrav ska vara lika höga som i dag, även efter den planerade flytten av bankens huvudkontor från Sverige till Finland.

Det uppger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i en intervju med Dagens Industri.

"Nordea är en systemviktig verksamhet, även om det blir i filialform i Sverige, och därför vill vi upprätthålla de kapitalnivåer - de skyddsvallar - som vi har i dag", säger han.

Lägre kapitalkrav för Nordea ligger dock i korten när banken blir en del av EU:s bankunion.

"När man tittar strikt på regelverket finns en del som tyder på att de kommer bli lägre. Men ingen kan i dag säga säkert", säger Erik Thedéen till tidningen.

När flytten verkställs övergår huvudansvaret för tillsynen av Nordea från FI till ECB. Överlämningen kommer att kräva en stor insats av FI.

"ECB kommer behöva göra analysen: Vad är det här för ett djur? Det är en stor, systemviktig bank som vi ska bestämma risknivå på. Den diskussionen kommer bli viktig för ECB att ta", uppger Erik Thedéen.

FI vill att riskviktsgolvet för svenska bolån på 25 procent blir kvar i Nordeas fall även efter en flytt. I övrigt är han försiktig med att diskutera enskilda krav. Om Baselregelverket och EU:s bankpaket skulle komma på plats har vi nämligen en helt ny kartbild, resonerar han.

Nordeas flytt har väckt frågan om svenska banker nu kan se fram emot lägre kapitalkrav eftersom den svenska banksektorns storlek i relation till landets BNP blir mindre. Inga besked är dock att vänta inom åtminstone det närmaste halvåret, enligt Erik Thedéen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.