Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-26

Financial Times: Aktiespararna kräver svar från Swedbank

wysiwyg_image
Bilden är en skärmdump från Financial Times.

Swedbanks penningtvättshärva uppmärksammas nu i en stor artikel i Financial Times.

Den konsultrapport som tagits fram på uppdrag av Swedbank för att utreda uppgifterna om misstänkt penningtvätt har kritiseras för att det presenterade resultatet enbart omfattar de transaktioner som SVT lyfte fram vid sin granskning.

– Tyvärr så får jag en känsla av att bankens ledning försöker gömma undan fakta istället för att göra allt i sin makt för att bringa klarhet och lugn till marknaden, säger han till Financial Times.

Läs mer om Swedbank: ”Inget seriöst försök”

Ödesdag för Swedbank

På torsdag har Swedbank sin årliga bolagstämma, som på grund av det stora intresset har fått byta lokaler, från Operaterrassen till Folkets hus. Då ska det röstas om ansvarsfrihet för Bonnesen och styrelsen. Aktiespararna kommer att lägga fram ett förslag på en extern granskare som ska undersöka bankens kännedom om penningtvätt och om de har vilselett aktieägarna med sina uttalande.

Per Bolund, biträdande finansminister (MP), anser att tillsynsmyndigheter i Baltikum och Sverige borde starta en egen utredning.

– Det går inte att få klarhet från en intern rapport beställd av Swedbank, berättar han.

Storägarnas attityd är delad

Swedbanks två största ägare har uttryckt sitt stöd för Bonnesen och styrelsen men kritik om rapporten har lyfts från andra ägare som AMF och Alecta. Alecta menar att rapporten inte lever upp till förväntningarna.

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.