Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-11

Fler mäklare räknar med stigande bopriser

wysiwyg_image

Andelen fastighetsmäklarna som räknar med sjunkande bostadspriser har minskat, medan andelen som ser ökande priser har ökat.

Det är nu något fler mäklare som spår en prisuppgång än en prisnedgång. De flesta räknar fortsatt med stillastående priser.

Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, enligt ett pressmeddelande.

Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser kommande tremånadersperiod, har de senaste veckorna stigit till strax över noll.

Nu tror 24 procent av mäklarna på sjunkande bostadspriser, ned från 26 procent förra månaden, medan 27 procent tror på en uppgång, upp från 24 procent.

"Vi har gått från en period där långt många fler mäklare under en tid har bedömt sjunkande priser, vilket vi också har haft. Nu är tongångarna något positivare. Det är andra mätningen i rad som vi ser att andelen mäklare som spår sjunkande priser minskar medan de som bedömer ökande priser ökar. Men även om andelen som spår ökande priser är fler så är skillnaden ändock liten", säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Fastighetsmäklarförbundet har också frågat mäklarna vad som oroar deras kunder mest just nu. Då hamnar prisutvecklingen högst - 35 procent - följt av amorteringskravet - 27 procent.

"Och mäklarnas reflektion är att det är en avvaktande, orörlig och inlåst marknad. De som köper och säljer just nu är de som verkligen måste flytta, som till exempel den/de som bildar familj och par som ligger i skilsmässa", säger Jenny Stenberg.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.