Du är här

2018-02-21

Fondstjärnan kritiserar Nordeas flyttplaner

wysiwyg_image

Skeptisk till flyttplaner

Didner & Gerge, som är Nordeas tionde största ägare, är skeptisk till bankens planer på att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Det rapporterar Svenska Dagbladet Näringsliv efter att ha pratat med fondbolagets ordförande Henrik Didner.

"Nordea har en bit kvar innan man når upp till de andra bankerna när det gäller regelefterlevnad och it-system. Då är det bättre att koncentrera sig på att få det i ordning innan man tar beslut om att flytta huvudkontoret", säger Henrik Didner till Näringsliv.

Fondbolagets ägande i storbanken

Didner & Gerge äger 1,1 procent av aktierna i Nordea, en post värd nästan 4,4 miljarder kronor. Henrik Didner säger att inget beslut om hur Didner & Gerge ska rösta om flytten på stämman i mars har tagits. Men han är kritisk till planerna.

"Vi tycker att styrelsen har lite bråttom. I höst är det val i Sverige. Det kan leda till en ny regering som ändrar reglerna på ett för Nordea positivt sätt. Vad ska man göra då - flytta tillbaka? Det går inte", resonerar han.

I en separat artikel konstaterar tidningen att flyttplanerna kräver godkännande från två tredjedelar av de röster som är representerade på stämman den 15 mars och att finländska Sampo äger 21 procent av aktierna. Mot den bakgrunden drar tidningen slutsatsen att det sannolikt blir ett ja till flytt på stämman.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.