Du är här

2017-08-07

Förarlösa plan kan spara mångmiljardbelopp åt flygbolag

När världen håller på att vänja sig vid förarlösa bilar kommer nästa logiska steg i transportsektorn: pilotlösa flygplan. Att låta passagerarplanen flyga sig själva skulle enligt schweiziska banken UBS kunna både höja säkerheten och medföra "betydande ekonomiska fördelar" för flygbolagen.

Det skriver Financial Times nätupplaga.

Enligt UBS analys skulle världens alla flygbolag kunna spara över 35 miljarder dollar, motsvarande 285 miljarder kronor, med hjälp av pilotlösa plan. Förutom insparade löner finns enligt banken ytterligare fördelar såsom lägre försäkringskostnader och lägre bränslekostnader.

Amerikanska Boeing har redan meddelat att det undersöker den nya tekniken och bolagets vice vd sade i förra månaden att den "grundläggande byggstenarna i tekniken uppenbart är tillgängliga". Kommersiella flygplan startar och landar redan med hjälp av datorer ombord, och även andra funktioner sköts av datorer. Enligt UBS skulle ett första steg kunna vara att minska antalet piloter i cockpit till en, som kompletteras av en andrepilot på marken.

Det finns dock stötestenar för utvecklingen. UBS varnar för att resenärernas önskningar är en svår barriär. I en undersökning med 8.000 svarande uppgav hela 54 procent att de inte vill flyga pilotlöst, medan bara 17 procent var sugna på att testa.

En tröst för flygbolagen kan möjligen vara att yngre resenärer är mer positiva: i åldersgruppen 18-30 år är 30 procent redo att board ett plan utan kapten.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.