Du är här

2017-09-04

Fortsatt nedåt på börsen

Stockholmsbörsen handlades i en vikande tendens på måndagen. Investerarnas blickar vände sig återigen mot Nordkorea sedan landet under helgen ägnat sig åt ett test av en vätgasbomb. Även på de ledande Europabörserna syntes en likartad utveckling.

Vid 13.45-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,4 procent till nivån 1.553. Aktier för 1,7 miljarder hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Saab hade en stark utveckling med en uppgång på 3,4 procent, efter en köprekommendation i måndagens Dagens industri. Sedan toppen i juni har Saabs aktie tappat 20 procent och det utgör ett bra läge att komma in i ett tillväxtbolag med stigande marginaltrend, skrev DI.

Lundin Minings vd Paul Conibear öppnar i en intervju med DI för förvärv av sådan storlek att bolaget förändras i grunden. Det föll placerarna på läppen och aktien handlades upp med 2,3 procent i inledningen.

Sfärkollegan Lundin Petroleum låg också högt på kursvinnarlistan när aktien steg 2,3 procent till 176 kronor. Nordea Markets har återupptagit sin bevakning av Lundin Petroleum med köpråd och riktkurs 220 kronor. Vidare har Statoil meddelat att investeringsutgifterna för det norska storfältet Johan Sverdrup, där Lundin Petroleum är delägare, sänks ytterligare.

Bland OMXS30-bolagen visade Fingerprint Cards på en nedgång 2,6 procent. Även Getinge och SSAB tappade mark med nedgång på 0,9 och 1,3 procent.

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen men sjukvården omfattas däremot inte, rapporterade SvT på söndagen. För närvarande saknas det stöd för förslaget i riksdagen eftersom Alliansen och Sverigedemokraterna är emot det. Bland Stockholmsbörsen välfärdsbolag var det varierade minusnoteringar. Academedia backade 1,4 procent, Dedicare knappt 2 procent, Humana 2,2 procent och Engelska skolan retirerade 0,7 procent.

Starbreeze backade 3,3 procent och har därmed tappat 39 procent av sitt börsvärde sedan årsskiftet. I helgen släpptes en betaversion av Starbreeze nästa stora speltitel Raid: World War II och av de kommentarer som hittills synts i olika forum är inte alla odelat positiva.

Probiotikabolaget Probi har vinstvarnat och aktien straffades med ett kursras på 31 procent.

Pareto har sänkt sin riktkurs för JM till 220 från 260 kronor och upprepat ett säljråd. Bostadsutvecklingsbolaget backade drygt 2 procent på börsen till 252:70. Pareto drog också ned sin rekommendation för Klövern från köp till behåll med bibehållen riktkurs. Aktien var ned 0,4 procent.

Aktietorgslistade bioteknikbolaget WNT handlades upp 14 procent. Bolaget meddelade på morgonen att en forskargrupp har publicerat en vetenskaplig artikel i tidskriften Plos One, där det beskrivs hur WNT:s läkemedelskandidat Foxy-5 motverkar spridning av prostatacancerceller.

Börsveckans köpråd i senaste numret fick genomslag. Electra avancerade nästan 10 procent och SJR med 3,3 procent. Biogaia och Kabe, som tidningen tycker det är läge att avvakta med, sjönk 2,4 respektive 1 procent.

Catena Media gör på måndagen debut på Stockholmsbörsens huvudlista efter flytt från First North. Aktien var ned mer än 2 procent.

Aktiviteten på finansmarknaderna väntas på måndagen hållas nere av att det är helgstängt i USA och Kanada på grund av Labor Day.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.