Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-12-29

Fortsatt politisk turbulens i Italien - nyval troligt i mars

wysiwyg_image

Italiens president Sergio Matarella upplöste parlamentet på torsdagskvällen, en åtgärd som banar väg för ett parlamentsval den 4 mars.

Det rapporterar Bloomberg News, som hänvisar till ett meddelande från presidentens kontor.

Premiärminister Paolo Gentiloni fastställde därefter, vid ett regeringsmöte efter presidentens besked, att parlamentsval ska hållas den 4 mars, enligt en icke namngiven regeringsföreträdare.

Vid en sedvanlig presskonferens i slutet av året försökte Paolo Gentiloni tona ner risken för politisk turbulens framöver.

"Vi får inte dramatisera frågan om politisk instabilitet. Det är definitivt en fråga, men snarare än att oroas över det bör vi tackla den med vetskapen om att vi i stor utsträckning är vaccinerade mot det", sade han.

Opinionsmätningar tyder för närvarande på att det kan bli svårt att bilda en majoritetsregering. Femstjärnerörelsen, som vill ha en folkomröstning om euron om inte EU-fördraget omförhandlas, leder före Paolo Gentilis Demokratiska parti och en möjlig center/högerkoalition som kan inkludera förre premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia.

Varken Femstjärnerörelsen, Demokraterna eller center/högerblocket ser ut att nå parlamentarisk majoritet. Inte ens en möjlig storkoalition med Demokraterna och Forza Italia skulle nå majoritet

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.