Du är här

2017-08-28

"Fortsatt tillväxtutmaning i Japan"

Bank of Japan kommer att fortsätta med sin mycket ackommoderande penningpolitik eftersom inflationsmålet fortfarande är avlägset och den nuvarande tillväxttakten i Japan inte ser uthållig ut.

Det sade BOJ-chefen Haruhiko Kuroda i en intervju med Bloomberg News i Jackson Hole i helgen.

"Jag tycker att 4 procent tillväxt är utmärkt, men vi tror inte att 4 procent tillväxt kan vara uthållig. Runt 2 procent tillväxt är sannolik. Jag tror att vi ännu en tid måste fortsätta med denna extremt ackommoderande penningpolitik", sade han.

Han noterade att den ekonomiska situationen och den för priserna är mycket, mycket bättre i USA än situationen i Japan, men pekade på att företagens investeringar ökat något i Japan. Däremot har företagen inte kunnat höja priserna, trots att lönerna har stigit något.

BOJ-chefen sade att BOJ:s program för att kontrollera avkastningskurvan har fungerat bra och att han inte ser något behov att justera det för närvarande. Han tillade att BOJ kan lyckas kontrollera räntorna samtidigt som de köper färre japanska statsobligationer och att marknaden fortfarande "fungerar rätt bra".

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.