Du är här

2017-05-22

Förväntningarna inför Volvos kapitalmarknadsdag

Volvos arbete med att öka lönsamheten i hela koncernen väntas stå i fokus när bolaget håller kapitalmarknadsdag på tisdag, som är den första för vd Martin Lundstedt. Verksamheten inom Anläggningsmaskiner, Volvo CE, kommer att dra till sig extra intresse denna gång.

Volvos beslut att öka CE:s strukturella oberoende inom koncernen tillsammans med att CE bjudit på en positiv överraskning det första kvartalet har dragit upp förväntningarna på den under en längre tid pressade anläggningsverksamheten.

"Den åldrande CE-flottan inom många segment indikerar tillväxtmöjligheter och den starka CE-utvecklingen skulle göra det mer värdefullt i en potentiell exit", skriver Swedbank i en analys inför kapitalmarknadsdagen.

Citi har höjt sina vinstestimat för Volvo med 2 procent för att reflektera en stark start på andra kvartalet för anläggningsmaskiner i Kina.

"Vi räknar med att Volvo säger att det finns ytterligare förbättringspotential inom Volvo CE, det vill säga vi räknar inte med en exit även om vi inte utesluter det på längre sikt", skriver Citi i en analys.

Handelsbanken värderar Volvo CE för närvarande till 37 kronor per aktie, och övriga Volvo till 143 kronor per aktie, men ser ett möjligt högre värde.

"Oavsett om det är fristående eller i en börsnotering i en sammanslagning med Hitachi eller Epiroc, värderar vi Volvo CE till minst 52 kronor per aktie i båda scenarierna", skriver Handelsbanken.

Vad gäller Lastbilarna väntas Volvo kunna komma med positiva utsiktskommentarer, med första kvartalets starka orderingång i ryggen.

"Utöver kommentarer kring marknaderna, räknar vi med att Volvo betonar varje varumärkes lönsamhetsansvar, kundfokus, ökande tjänsteförsäljning, gemensam och delad teknologi", skriver Swedbank.

Prognoserna för lastbilsmarknaderna i Europa, Nordamerika och Brasilien upprepades i rapporten för det första kvartalet, men vd Martin Lundstedt tog upp positiva signaler i orderaktiviteten i Nordamerika.

Just USA-marknaden tillsammans med kapitalmarknadsdagen pekades ut som positiva katalysatorer för aktien av Jefferies när investmentbanken uppgraderade Volvo till köp i januari.

Även sammantaget tror analytikerna att Volvo har mer att ge och flera bedömare påpekar att trots att aktien gått starkt är den undervärderad jämfört med sektorkollegorna.

Elva av 15 analytiker i SME Direkts sammanställning från i maj rekommenderar köp/öka i Volvo, fyra har en neutral/behåll och ingen har sälj/minska.

Efter Volvos rapport första kvartalet, där resultatet slog förväntningarna rejält, justerade analytikerna i snitt upp prognosen för rörelseresultatet för Volvo med 14-16 procent för helåren 2017, 2018 och 2019.

Konsensusförväntningarna ligger på en justerad rörelsemarginal som förbättras till 8,6 procent i år, från 7,0 procent 2016, för att sedan stiga till 9,0 procent 2018 och till 9,3 procent 2019, enligt SME Direkt.

Kapitalmarknadsdagen hålls i Eskilstuna den 23 maj med start klockan 10.00, med demonstrationer och testkörning av produkterna på förmiddagen. Presentationerna av ledningen hålls mellan klockan 13.00 och 18.00.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.