Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-27

Gardells nya miljardköp i Ericsson

wysiwyg_image

Cevian Capital har nu ett innehav på 9,1 procent av aktiekapitalet och 5,4 procent av rösterna i telekombolaget Ericsson.

Det framgår av ägartjänsten Holdings.

I början av februari ägde Ericsson motsvarande 8,5 procent av kapitalet och 5,0 procent av rösterna.

Cevian har, tillsammans med medinvesterare, nu mer än 10 procent av B-aktierna och det utlöste flaggningsplikt i USA.

Ökningen under de senaste veckorna motsvarar aktieköp för drygt 1 miljard kronor och än en gång riktar Cevians frontfigur Christer Gardell kritik mot Ericsson struktur och tempot i den pågående omstruktureringen.

"Ericsson har i dag ett så brett och komplicerat bolag att i princip ingen person har tillräcklig förståelse för alla områden", säger han till Dagens Industri i tisdagens tidning.

Om en månad har Ericsson stämma och då kommer Ronnie Leten väljas till ny ordförande. Dessutom kommer Kurt Jofs att väljas in i styrelsen.

"Den nya styrelsen måste öka tempot i genomförandet: Ericsson behöver snabbare förenkla, fokusera och förbättra sin verksamhet. Särskilt måste styrelsen se till att förlusterna i Digital Services vända så snabbt som möjligt. Det är särskilt viktigt då 5G är på väg och Ericsson behöver återfå sin styrkeposition för att lyckas i detta teknikskifte", säger Christer Gardell vidare till Dagens Industri.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.