Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-17

Genomgående dålig rapport enligt analytikerna

Atlas Copcos rapport var nedslående över hela linjen med sämre prestationer än väntat och en sänkt efterfrågeprognos, medan marginalen i kompressorverksamheten var den enda förmildrande faktorn.

Det skriver Barclays i en snabbkommentar till verkstadsjättens rapport, som följdes av ett kraftigt kursfall.

"Vid en första anblick är det svårt att hitta positiva element i Atlas Copcos halvårsrapport, kanske med undantag av kompressormarginalen som steg 1 procentenhet på årsbasis", skriver banken och nämner att orderingången och det justerade rörelseresultatet båda var 3 procent lägre än konsensus samt att efterfrågan nu spås ligga kvar på nuvarande nivå efter att tidigare ha spåtts öka något.

Ordermissen, noterar Barclays, kom primärt inom Vakuumteknik, men även Gruv- och Bergbrytnings orderingång var svagare än väntat.

"Den största divisionsvinstmissen kom i Mining, primärt på grund av en mer ofördelaktig mixeffekt", heter det sedan i bankens kommentar.

Handelsbanken är inne på samma linje och betecknar rapporten som "en klar besvikelse" och använder ungefär samma uttryck för bolagets prognos om en oförändrad efterfrågan. Kursreaktionen, minus drygt 7 procent, är "ganska tuff" och rörelsen har troligen förstärkts av farhågor om att vi redan nått "toppen", skriver den svenska banken.

Morgan Stanley, med en överviktsrekommendation på aktien, har ett mer förlåtande anslag i sin kommentar och menar att rapportreaktionen beror på överdrivna förväntningar snarare än något fundamentalt i bolagets verksamhet.

"Det är en intressant datapunkt i verkstadssektorn när tvåsiffrig ordertillväxt ses som en besvikelse. Det stora problemet var att 'sell-side' extrapolerat divisionen Vakuums siffror från det första kvartalet och mixeffekten inom gruvdivisionen. Vi förväntar oss bara måttliga förändringar av konsensus för 2018", skriver Morgan Stanley.

Nordea skriver i sin snabbkommentar att orderingången och resultatet var sämre än väntat. Det förstnämnda syntes främst i Kompressorteknik, "där Europa verkar vara svagare än väntat".

Nordea betecknar dock ordertillväxten på 11 procent organiskt som "inte illa", om än lägre än förväntningarna.

Nordea gissar att estimaten generellt kommer att sänkas med 3 procent mot bakgrund av svagare orderingång och marginaler.

Atlas Copco-aktien var ned drygt 7 procent 20 minuter inför rapportkonferensen klockan 14, tre timmar efter rapportsläpp.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.