Du är här

2018-07-17

Getinges vd berättar - "Det går åt rätt håll"

Getinges vd Mattias Perjos menar att medicinteknikbolaget befinner sig i ett "bra momentum".

Det säger han i en rapportkommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är ett bra momentum och det går åt rätt håll så det känner vi är positivt", säger han.

Det känns som ni är ganska så optimistiska om framtiden?

"Vi är rätt så optimistiska om framtiden, det tycker jag man får lov att säga. Det är lång väg att gå och mycket kvar att lösa för oss men det går några steg åt rätt håll".

Varför har aktien gått ned så mycket medan ni andas optimism?

"Getinge är ett svåranalyserat och komplext bolag med en ganska jobbig historia de senaste 5-6 åren. Och vi har inte varit så öppna heller med detaljer eftersom det pågått så mycket förändringar i bolaget. Så jag kan förstå att det varit svårt att förstå oss utifrån så att säga. Vi har absolut utmaningar kvar att jobba med men vi tycker att det är flera steg i rätt riktning".

Getinge-chefen upprepar dock budskapet om att 2018 kommer att vara ett stökigt år.

"Vi har inte ändrat vår uppfattning utan vi står fast vi det".

Är du mer optimistisk kring framtiden nu än i våras?

"Jag var nog ganska så optimistisk redan efter första kvartalet även om kapitalmarknaden inte höll med".

Att Getinge "enbart" spår en organisk intäktsökning med 2-4 procent i år efter nästan 6 procents ökning under det första halvåret har att göra med tuffare jämförelsetal enligt Mattias Perjos:

"Det blir betydligt tuffare jämförelsetal under det andra halvåret, så därför håller vi oss inom 2-4 procent".

Sammantaget recenserar han det andra kvartalet som lite bättre än vad bolaget självt hade väntat vad gäller den organiska orderingångstillväxten och intäktsökningen samt ungefär som väntat vad gäller resultatutvecklingen.

Är botten nådd nu för Getinge?

"Jag vill inte uttrycka mig i de termerna utan vi är på en resa av ständiga förbättringar och den tycker vi går åt rätt håll".

Huruvida bolaget kommer att presentera nya finansiella mål på sin kapitalmarknadsdag i Göteborg den 21 november är inte bestämt ännu enligt medicinteknikchefen.

"Vi har ännu inte bestämt om det blir mer specifika mål eller inte utan det får vi återkomma till".

Getinge prioriterar sina interna organiska förbättringsarbeten men har inte stängt dörren för förvärv även om det ligger längre ned på prioriteringslistan låter Mattias Perjos förstå. Han indikerar även att prislapparna inom medicintekniksektorn är relativt höga för tillfället.

Getinge-aktien, som hittills haft en dyster utveckling under 2018, tar på tisdagsförmiddagen ett glädjeskutt upp 11 procent efter klart bättre organisk orderingångsökning och intäktstillväxt än väntat. Bolaget höjde även sin organiska försäljningstillväxtprognos för i år. Dock var resultatet något sämre än väntat enligt SME Direkt under det andra kvartalet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.