Du är här

2017-08-24

"Glädjande att Danmark vill gå i svenska fotspår"

wysiwyg_image

Fler danskar ska framöver in på aktiemarknaden, och därför ska regeringen införa ett så kallat aktiesparkonto.

Det säger näringsminister Brian Mikkelsen enligt Ritzau.

"Målet är att få ett genombrott för att danskar i allmänhet investerar i danska verksamheter. Det blir nu möjlighet för danska löntagare att investera sina pengar i små och medelstora företag. Det kan de göra till en mycket lägre beskattning än i dag", säger han.

Enligt förslaget ska det bli möjlighet att investera upp till 500.000 danska kronor i danska verksamheter med en beskattning på 1,25 procent, liksom i Sverige, som har ett "investeringssparkonto".

Brian Mikkelsen säger att förslaget är ett "copy-paste" på den svenska modellen, där man infört ett aktiesparkonto.

Han tvivlar inte på att danskarna har förmågan att manövrera på aktiemarknaden och göra förnuftiga investeringar.

"Det blir mycket attraktivt att investera i danska verksamheter, och därför tror jag att vi kommer få en kultur där folk intresserar sig för hur det går för danska verksamheter", säger han.

Förbundet Aktiespararna var drivande i opinionsfrågan för att investeringssparkontot - med förmånliga villkor för svenska aktie- och fondsparare - skulle införas i Sverige.

I processen poängterade Aktiespararna bland annat riskerna med storbankernas alltmer koncentrerade inflytande över svenska företag - där både kreditssidan (via lån och kreditfaciliteter) och ägarsidan kontrollerades direkt eller indirekt via storbankernas fondbolag.

Investeringssparkonto var på så vis ett sätt att demokratisera sparandet i aktier - där rösträtten behölls till skillnad från traditionella kapitalförsäkringar - och ägandet spreds på fler händer i samhället. 

Aktiespararnas anaytiker Christoffer Ahnemark är mycket positiv till beskedet: 

"Det är glädjande att den danska regeringen väljer att gå i de svenska fotspåren, där Aktiespararna varit en drivande kraft bakom investeringssparkontot (ISK). Utan Aktiespararnas insatser skulle vi sannolikt inte ha haft ett ISK i dag och vi skulle därmed ha gått miste om en rad samhällsekonomiska fördelar som ISK-kontot medfört"  

Han fortsätter sedan med:

"Aktieägande har historiskt varit en överlägsen tillgångsklass och det är viktigt att budskapet sprids i samhället. Att förenkla det praktiska med att äga aktier är sunt och jag välkomnar utvecklingen i Danmark.

Han avslutar med:

"Det understryker också vikten av Aktiespararnas roll i samhället och i egenskap av opinionsbildare"

Redaktionen

Källa: Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.