Du är här

2017-06-29

God kostnadskontroll lyfter resultatet

Försäljningen steg 10 procent och rörelsemarginalen kom in på 14,9 procent, vilket var klart bättre än väntat och förklaras av en god kostnadskontroll. Rörelseresultatet landade på 7 650 miljoner kronor i andra kvartalet mot väntade 7 062 miljoner. Vinsten per aktie steg 10 procent på årsbasis. Bra siffror och nog kan vi förvänta oss att aktien stiger några procent på detta.

Frågan är hur mycket analytikerna skruvar på sina estimat efter rapporten. Riktkurserna har kontinuerligt justerats ner senaste tiden

wysiwyg_image

För i den negativa vågskålen finner vi samtidigt en bruttomarginal som fortsätter att falla. Visserligen var en marginal på 57,1 procent in line med förväntningarna men trenden är fortsatt fallande. Varulagret fortsätter att stiga vilket är problematiskt och leder till reor längre fram. Under andra kvartalet steg lagret med 27 procent på årsbasis. Varulagerökningen förklaras av fortsatt expansion och ett för högt ingående varulager men också av att försäljningsökningen under kvartalet var lägre än planerat. H&M flaggar också för större reor under Q3 jämfört med motsvarande period föregående år, vilket innebär fortsatt pressade marginaler.

wysiwyg_image

Koncernens försäljning inklusive moms i juni 2017 beräknas öka med 7 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år. Marknaden hade väntat sig 8 procent. Så fortsatta besvikelser kring månadssiffrorna. Återstår att se om försäljningstillväxten bör justeras ned för framtiden ytterligare.

Positivt får anses vara H&M:s onlineförsäljning som uppges  "utvecklas mycket väl" och ha en andel på 25 till 30 procent av den totala försäljningen på vissa etablerade marknader. Med tanke på hur många som ifrågasatt onlinesatsningen i H&M kanske dagens siffror kan lugna marknaden en aning vad gäller framtiden och online.

wysiwyg_image

Värderingsmässigt befinner sig aktien på historiskt väldigt låga nivåer. Kanske kan multipelkontraktionen upphöra i och med dagens rapport?

 

wysiwyg_image

Överlag en rapport som bör falla marknaden i smaken, även om förväntningarna såklart kommit ner ordentligt senaste tiden i spåren av tidigare rapport- och försäljningsbesvikelser. Aktien bör stiga någon procent på rapporten.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.