Du är här

2017-09-21

Granskande advokater har koppling till Cloetta

Advokatfirman Cederquist, som nyligen fått i uppdrag att granska de insynsförsäljningar som skett i Cloettas aktie kort före vinstvarningen den 14 september, har en lång historik av arbete för konfektyrbolaget.

Det visar en genomgång Nyhetsbyrån Direkt har gjort.

Cederquist biträdde Cloetta vid förvärvet av lösviktsgodisföretaget Candyking tidigare under 2017.

Cederquist var också legal rådgivare åt Cloetta i samband med den omfattande företrädesemission som gjordes 2012, i samband med köpet av nederländska Leaf.

Redan i juni 2008 agerade Cederquist-advokaten Wilhelm Lüning medlare i en tvist mellan huvudägarna i Cloetta Fazer, Malfors Promotion och Karl Fazer. Uppdraget att ta fram möjliga lösningar i tvisten fick Cederquist-advokaten i januari samma år, och för att kunna vara oberoende i det ärendet lämnade Wilhelm Lüning styrelsen i Cloetta för en kortare period.

Dessförinnan hade Wilhelm Lüning, som har titeln partner hos Cederquist, suttit i styrelsen för dåvarande Cloetta Fazer ända sedan 2003. Cloettas styrelse föreslog 2005 dessutom att just Wilhelm Lüning skulle belönas med ett engångsarvode på 100.000 kronor för "extra arbetsinsatser".

Cederquists aktuella uppdrag för Cloetta är att granska de insynsförsäljningar som gjorts nära inpå godisbolagets vinstvarning 14 september, och de ska sedan återkomma till styrelse och vd i Cloetta med resultatet av sin undersökning.

Cederquist och Cloetta har en lång gemensam historia. Vilket är värdet i att just Cederquist granskar insynsaffärerna?

"En advokatfirma kan göra sådana granskningar på ett oberoende sätt, de har sina regler att leva upp till", säger Cloettas kommunikations- och ir-chef Jacob Broberg till Direkt.

Kan de agera oberoende i förhållande till er?

"Min erfarenhet är att det inte är ovanligt att bolag ber advokatfirmor att göra denna typ av utredning. Sedan får vi se vad de kommer fram till".

Men varför valde ni just Cederquist i stället för att ta någon helt annan byrå?

"Styrelse och vd var angelägna om att snabbt komma fram till en utredning. Jag känner mig trygg i att Cederquist gör en utredning som är oberoende, utifrån sina etiska principer", säger Jacob Broberg vidare.

Bland advokaterna på Cederquists hemsida listas fyra personer som haft uppdrag för Cloetta. Förutom Wilhelm Lüning nämns även Kristoffer Molin, Fredrik Lindblom och Fredrik Lundén som uppdragstagare från Cloetta.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.